Terjed a szexuális zaklatás

Ijesztő eredményt hozott egy friss tel-avivi felmérés: kiderült, hogy tízből legalább nyolc nő mát megtapasztalta a szexuális zaklatás valamilyen formáját.

Ország-világKovács Réka2011. 11. 30. szerda2011. 11. 30.
Terjed a szexuális zaklatás

A nők elleni erőszak múlt heti világnapja alkalmából Tel-Aviv Jaffa nevű városrészének önkormányzata megbízásából felmérés készült, melyben 500, 16 évnél idősebb Tel-Avivban élő nőt kérdeztek meg a tapasztalatiról.

A két körös kutatás első fordulójábancsak a zaklatás tényét kérdezték: ekkor a nők 45 százaléka vallotta: megesett már vele, hogy nyilvános helyen szexuálisan zaklatták. Ezt követően a kutatók specifikálták a zaklatás formáit – füttyengetés, beszólás, mohó tekintetek –, melynek eredményeként 83 százalékara nőtt azok aránya, akiknek volt részük már ilyen kellemetlenségben. A kutatást végző szakértők szerint a különbség arra utal, hogy sok nő nem minden tapasztalatot tekint zaklatásnak – olvasható az ELTE hírlevelében.

Nem meglepő, hogy a leginkább a fiatal korosztály van kitéve zaklatásnak. A 22-39 éves korú nők körében leggyakrabban füttyengetés (64%), rádudálás (61%), mohó tekintetek (45) és beszólások (40%) formájában történt a zaklatás, de többen kaptak már ajánlatokat (22%), s nem egy nő tapasztalt molesztálást (21%), sőt, többeket követtek is (18%). Az esetek többsége a nyílt utcán történt, de a nők fele a tömegközlekedési eszközökön, harmaduk a strandon, ötödük pedig parkokban történt incidensről adott számot. Az esetek legnagyobb része nappal történik, de a hölgyek 64 százaléka éjszakai esetről is említést tett.

Ezek is érdekelhetnek