Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ma még sokak élvezeti forrása a csokoládé, azonban a kutatók állítása szerint a klímaváltozás miatt már nem sokáig lesz ilyen könnyen elérhető.
Bajban lesznek a csokoládét kedvelők: nem elég ugyanis, hogy a növekvő kereslet a fejlődő országokban és a kitermelést végző államok konfliktusai drágítják az árakat, most egy új – a Bill&Melinda Gates Alapítvány által készített – kutatás szerint a globális felmelegedés sem tesz jót a kakaóbab termelésének. A kakaófák ugyanis a hűvösebb klímát kedvelik, így a termővidékek egyre magasabbra kerülnek, ám mivel Nyugat-Afrika viszonylag sík terület, ezért a lehetőségek korlátozottak.
A tanulmányban elefántcsontparti és ghánai ültetvényeket vizsgáltak. Kiderült, hogy a termelésre alkalmas területek nagysága a felére csökkenhet, amennyiben a várható 2,3 Celsius-fokos felmelegedés bekövetkezik 2050-ig. Habár jósolni ma még nehéz, de a növekvő kereslet és a kakaóbab hiánya minden bizonnyal az árak további emelkedését okozza. A kérdés igazából csak az, hogy milyen mértékben?
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu