Már a gázt is hamisítják

A mofetta térítési díját eddig a saját zsebükből fedezték a páciensek, ám a jövő év elejétől már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával kúrálhatják magukat a betegek hazánk egyetlen szén-dioxidos szárazfürdőjében, Mátraderecskén.

Ország-világPalágyi Edit2011. 12. 21. szerda2011. 12. 21.

Kép:

Már a gázt is hamisítják

Az ott feláramló gázt 1999-ben nyilvánították gyógygázzá, majd modern gyógyközpont épült, s 2006-ban hivatalosan is elnyerték a gyógygázfürdő címet.

A vulkanikus rétegekből feltörő szén-dioxid-forráshoz főként a keringési problémákkal, érszűkülettel, visszérgondokkal, lábszárfekéllyel bajlódó betegek zarándokolnak. A kezelések hatására csökken a fájdalom, a páciensek képesek panaszmentesen nagyobb távolságokat megtenni, sőt jó néhányukat pedig a lábuk amputálásától mentette meg a mofetta. A magyarországihoz hasonló mofettát találunk például Erdélyben, ahol e módszert 600 éve használja a népi gyógyászat.

Újabban az aggasztja a mátraderecskeieket, hogy úgy tűnik, már nemcsak a gyógyszereket, de a gyógygázt is hamisítják. A Heves megyei faluban élők felfigyeltek rá, hogy a világhálón egyesek „mobil mofetta” kezelést hirdetnek, s azt a látszatot keltik, mintha ehhez a gázt egyenesen a Mátrából szállítanák. Sőt a hirdetéshez mellékelt kép az ismert szárazfürdő körmedencéjét ábrázolja. Holott a „mofettagyógykabin” néven reklámozott eljárás – melyhez a szén-dioxidot palackban szállítják – köszönő viszonyban sincs a természetes összetételű gázzal. A mátraderecskei gyógyintézmény igazgató főorvosa bejelentést tett a megyei kormányhivatalnál, az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódik.

Ezek is érdekelhetnek