Hatalmas pénzek a cseh egyházak kezében

Világvallások, kisebb vallási közösségek képviselői méltán irigykedhetnek a cseh kollégákra. A közeljövőben hatalmas summa üti a tenyerüket. A múlt héten ugyanis hosszas vita és egyezkedés után a cseh kormány megállapodott az egyházakkal az őket érintő kártérítési törvényről.

Ország-világ2012. 01. 21. szombat2012. 01. 21.
Hatalmas pénzek a cseh egyházak kezében

Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint a hivatalosan elismert tizenhét cseh történelmi egyház, illetve vallási közösség 2013-tól összesen 75 milliárd korona (mintegy 780 milliárd forint) értékű épületet, termőföldet, erdőt és tavat kap vissza.

A kisebbik koalíciós partner még a megállapodást megelőző napokban is a koalíció felbomlásával fenyegetőzött, mondván, az európai adósságválság kellős közepén nem fizethetnek ki ekkora összeget papoknak, hittérítőknek egy olyan országban, ahol egy 2010-es népszámlálási adat szerint a lakosság több mint 60 százaléka ateistának vallja magát.

Az egyezség pedig hosszú távon mindkét félnek előnyös lehet. Az egyházaknak főképp addig, míg kapják a kártérítést. Azokért a vagyonelemekért, melyek visszaszolgáltatása nem lehetséges, harminc esztendeig, az inflációt figyelembe véve, évente kétmilliárd korona körüli összeget utal a cseh állam. A kormány pedig – példának okáért – 17 év után megszabadul a papok fizetésének nyűgétől, s addig is évente 5%-os bércsökkentéssel számolhatnak majd a hit emberei. Ugyanezt a költségkímélő módját választotta a világi hatalom az egyház épületeinek fenntartásával kapcsolatban: idővel egyre kevesebbet fizetnek majd a fűtésért, vakolásért, s 2040-től a cseh egyházak már teljesen önellátóak lesznek.

Az alkudozás több mint két évtizede tart. A teljes vagyon-visszatérítést 30 évre tervezik. Vajon mennyi időbe tellett annak idején az ingók, ingatlanok lenyúlása? Hosszú ügy.
 

Ezek is érdekelhetnek