Olaj, atom, választások

Ugye, nem készül háborúra a világ? Ha katonák sürgölődnek az arab táblát Ázsiától elválasztó Hormuzi-szorosnál, van miért aggódni.

Ország-világ(markos)2012. 01. 06. péntek2012. 01. 06.

Kép: 111219-N-OY799-037 ARABIAN GULF (Dec. 19, 2011) An F/A-18F Super Hornet from the Black Aces of Strike Fighter Squadron (VFA) 41 launches off the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS John C. Stennis (CVN 74). John C. Stennis is deployed to the U.S. 5th Fleet area of responsibility conducting maritime security operations and support missions as part of Operations Enduring Freedom and New Dawn. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kenneth Abbate/Released) , Fotó: MC3 Kenneth Abbate

Olaj, atom, választások
111219-N-OY799-037 ARABIAN GULF (Dec. 19, 2011) An F/A-18F Super Hornet from the Black Aces of Strike Fighter Squadron (VFA) 41 launches off the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS John C. Stennis (CVN 74). John C. Stennis is deployed to the U.S. 5th Fleet area of responsibility conducting maritime security operations and support missions as part of Operations Enduring Freedom and New Dawn. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kenneth Abbate/Released)
Fotó: MC3 Kenneth Abbate

„Az európai gazdasági válságra tekintettel az európai vállalatok új piacokat keresnek, a politikai vitáknak nem kell hatással lenniük a kereskedelmi kapcsolatokra” – ezzel a meglepően optimista kijelentéssel csitította Iránban a kedélyeket Mohammad Nahavandian, a kereskedelmi kamara elnöke az új év első napján. Pedig aggodalomra van okuk az irániaknak is, ugyanis a hét végén az Egyesült Államokban érvénybe lépett egy új törvényi szabályozás – ez rövid időn belül a negyedik szankció az arab országgal szemben –, amely szerint kizárhatók az amerikai pénzügyi és tőkepiacokról azok a külföldi pénzintézetek, amelyek együttműködnek az iráni központi bankkal a kőolaj-kereskedelem finanszírozásában.

Irán és a Nyugat közt akkor kezdett nőni ismét a feszültség, amikor december elején az Európai Unió külügyminiszterei úgy döntöttek, szigorúbb szankciókat vezetnek be a világ ötödik legnagyobb kőolajexportőrével szemben, válaszul Teherán – „békés célokat szolgáló” – atomkísérleteire. A higgadt megállapodásnak nem kedvezett az sem, hogy december végén a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött Mahmud Ahmedinezsád iráni elnök. Az Öböl-országok számára stratégiai fontosságú vízi útvonalon halad át a kőolajszállító hajók mintegy 40 százaléka, lezárása a legnagyobb olajkitermelő országoktól zárná el az utat, hatalmas kárt okozva ezzel a térségben. Az Egyesült Államok részéről az 5. flotta mindenesetre árgus szemmel vigyázza a rendet: húsz darab, harci repülőkkel is megerősített hadihajó, 15 ezer katonával a fedélzetén, s még 1000 gyalogos a szárazföldön ügyel a térség stabilitására. Az első gyanús jelre elfújják a blokáddal szorgoskodókat.

Szakértők szerint a szoros lezárásával való iráni fenyegetőzés csak szólam volt, elterelve ezzel a figyelmet a fő kérdésről, az atombombaprogramról. Bár Irán mostani nemzetközi elszigetelése súlyosan érinti olajfüggő gazdaságát, ennek ellenére az ország vezetése nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra. A napokban egy kutatóreaktorban tesztelték az első, Iránban gyártott, alacsonyan dúsított uránt tartalmazó fűtőelemeket. Nyugalomra tehát semmi ok. Iráni elemzők szerint az ország 2009-ben vitatott módon, sokak szerint választási csalással hatalomra került vezetése azért sem fog megállapodni a Nyugattal az atomkísérletek kérdésében, mert az rombolná tekintélyét biztos szavazói körében – márpedig a márciusi választások előtt ezt senki sem kockáztatná.

Ezek is érdekelhetnek