Brüsszel: maradt visszaút Magyarország számára

Az uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin úgy döntött ma délután, hogy felfüggeszti a Magyarországnak szánt 2013. évi támogatás egy részét, nagyjából 140-145 milliárd forintot. De csak akkor, ha Budapest nyárig nem tesz le az asztalra elfogadható gazdasági forgatókönyvet.

Ország-világO. Horváth György2012. 03. 13. kedd2012. 03. 13.

Kép: Budapest, 2011. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Széll Kálmán; Matolcsy György
Budapest, 2011. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindenki elégedett. Elégedett lehet az unió kormányának is nevezett Bizottság, elégedett lehet az Ecofin, és elégedetten nyilatkozott maga Matolcsy György magyar gazdasági miniszter is a mai döntést követően.
A lényeg: a fenyegetés megmaradt a bődületes mennyiségű támogatás megvonását illetően, ugyanakkor van visszaút a magyar kormány számára is. A forrásokat csak részlegesen függesztették fel, s akár már nyáron hatályát veszíti a döntés, ha a magyar kormány elfogadható gazdasági intézkedéseket hajt végre, tervez el.

Matolcsy György úgy vélte, hogy megszűnt a kettős mérce Magyarországgal szemben, a magyar nemzeti és az európai uniós érdekek egyaránt érvényesülhetnek a vázolt megoldás során.

A forint örült a hírnek, erősödni tudott: például egy euró ma délelőtt még 293-294 között mozgott, majd délután ötkor már 291 volt.

Ezek is érdekelhetnek