Hunley, a Halhajó

Köztudott, hogy a technika leginkább háborúk idején fejlődik. Nem volt ez másképp a Verne Gyula Észak Dél ellen című regényéből jól ismert, 1861-től ’65-ig tartó amerikai polgárháborúban sem. Az északi államok ipara fejlettebb szintre jutott, mint a déli Konföderációé. Délen viszont hatalmas mezőgazdasági területek voltak, ezért – pénz, nyersanyagok vagy fegyverek ellenében – nagyon sok gyapottal és gabonával tudtak kereskedni. Az utánpótlás a tengeren érkezett, ezért az északi csapatok vízi blokádot hoztak létre a déliek kikötői körül.

Ország-világKirály Farkas2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.
Hunley, a Halhajó

Válaszul a déliek torpedónaszádokat kezdtek gyártani. Akkoriban ez annyit jelentett, hogy egy kisméretű gőzhajó (vagy inkább bárka) az éj leple alatt megközelítette az ellenséges nagy hajót, aztán egy hegyes, szigonyszerű rudat – amelyre robbanószerkezetet erősítettek – beledöfött a nagy hajó fatestébe, begyújtotta a bomba gyújtózsinórját, majd teljes gőzzel távozott. Ez nem tűnt a leghatékonyabb módszernek, míg aztán 1863-ra elkészült a déliek csodafegyvere: a harci tengeralattjáró. Nem volt ez más, mint egy 12 méter hosszú, 1,17 méter átmérőjű, a végein ellaposított vascső, melyet nyolc személy szolgált ki: a hajó parancsnoka-kormányosa és hét másik társa, akik „kézzel pedáloztak” – ugyanis az egyszerűség kedvéért emberi erővel hatottak a hajócsavarra.

A Halhajó (Fish Boat) karrierje igen rapszodikusan alakult. Sikeresen elsüllyesztett egy szénszállító uszályt Mobile Bay kikötőjénél. Ezután vasúton Charlestonba szállították, ahol két sikertelen, elsüllyedéssel végződött teszt következett. Az első öt ember életébe került, a második alatt a teljes csapat megfulladt, köztük a Halhajó megálmodója, Horace Lawson Hunley. Kisebb javítások után az immáron H. L. Hunley nevű hajó 1864. február 17-én ismét kifutott a kikötőből. Rövid időn belül a tengeri hadviselés legnagyobb fordulópontjának főszereplőjévé vált. A Hunley lett az első olyan tengeralattjáró, amelyik elpusztított egy ellenséges hajót – a Housatonicot. Majd perceken belül elsüllyedt.

Nos, az 1995-ben megtalált roncsot ez idáig tengervízben tartották. Most, immár „szárazon” hozzáláttak a búvárhajó rozs¬dá­talanításához. A kutatók remélik, hogy megfejtik a csaknem százötven éves rejtélyt.
 

Ezek is érdekelhetnek