Stagnálással kezdte az évet az építőipar

2012 januárjában az építőipari termelés 1,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Mindkét építménycsoport termelése kismértékben mérséklődött – írta a KSH.

Ország-világO. Horváth György2012. 03. 19. hétfő2012. 03. 19.
Stagnálással kezdte az évet az építőipar

Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy januárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60%-át állítja elő. Januárban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 1,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 0,5%-kal kisebb volt. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 0,9%-kal, az egyéb építmények építése 2,6%-kal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján januárban az épületek építésének teljesítménye 2,0%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 2,7%-kal kisebb volt a decemberinél.

A 2012 januárjában kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 49,3%-kal emelkedett. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 56,4%-kal, az egyéb építmények építésére kötötteké 37,2%-kal nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva. A kiugró növekedés az épületek esetén néhány, szálloda, kereskedelmi és logisztikai épület építésére januárban aláírt nagyértékű szerződésnek köszönhető. Az egyéb építmények esetén viszont a növekedés oka az előző évi rendkívül alacsony bázis volt.

Az építőipari vállalkozások 2012. január végi szerződésállományának volumene viszont továbbra is jelentősen, 30,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 42,3%-kal, az egyéb építményeké több, mint egyötödével kisebb volt, mint 2011. január végén.

Ezek is érdekelhetnek