Szegény milliomosok

Gazdasági válság, államcsőd, devizakrízis. Ezek maradnak 2012 vezényszavai. A kapitalizmus továbbra sem fenékig tejfel, mondhatnánk. Mi, legjobb esetben fizetésből élők! A rendszer két alapszabálya ugyanis változatlan. A gazdagok évről évre gazdagabbak lesznek, valamint, hogy csak az első milliót nehéz megszerezni.

Ország-világHorváth Dorka2012. 03. 16. péntek2012. 03. 16.

Kép: 5/8/07 Omaha, NE Microsoft's Bill Gates came out to support Warren Buffett as he was getting ready to play table tennis as part of event for the Berkshire Hathaway annual meeting Sunday at Regency Court Sunday afternoon. (photo by Chris Machian/for Bloomberg News) , Fotó: Chris Machian

Microsoft Corp. Chairman Bill Gates, left, watches Berkshire
5/8/07 Omaha, NE Microsoft's Bill Gates came out to support Warren Buffett as he was getting ready to play table tennis as part of event for the Berkshire Hathaway annual meeting Sunday at Regency Court Sunday afternoon. (photo by Chris Machian/for Bloomberg News)
Fotó: Chris Machian

Több mint egy teljes Magyarország, 11 millió ember tartozik abba az elit klubba a Földön, ahova a belépő minimum egymillió dollárra rúgó magánvagyon. Főszabály, hogy az ingatlanvagyon nem számít. Tegyük le nyugodtan a számológépet, balatoni víkendházzal itt nem éri meg dicsekedni.

A legtöbb milliomos az Egyesült Államokban él, majd 3 millióan polírozzák az amerikai álmot. Szorgos banda, tavaly a teljes lakosság reáljövedelem-növekményének több mint a 90%-át ők tették „zsebre”. De szorul a selyemcérna gazdagéknál, az Obama-kormány egyik meghatározó politikai üzenete, hogy enyhíteni kell a társadalmi egyenlőtlenségeken, napirenden van az adókedvezmények megszüntetése. Nem is merünk belegondolni, mit szól ehhez Bill Gates, a Microsoft-óriás, a legtöbb számítógépprogram atyja, sőt lassacskán nagyatyja, vagy Warren Buffett, minden idők legnevesebb tőzsdeguruja, akik a világ leggazdagabb embereinek a Forbes magazin által a héten közzétett listáján megint csak a dobogó szerényebb helyeire szorultak.

Egy 72 éves mexikói üzletember, bizonyos Carlos Slim vezeti a mezőnyt, elsősorban telekommunikációs birodalmának köszönhetően. Pár éve megszerezte Amerika nagy kedvencét, a státusszimbólumnak számító The New York Times kiadóját is. Az „első milliós” szabály a 60. milliárd dollár után talán még könnyebben érvényesül. Ez az összeg csaknem akkora, mint Magyarország teljes egyévi költségvetése. Ám mielőtt lázongó megvetéssel gondolnánk a szuper¬gaz¬dagokra, nézzünk a mérleg másik serpenyőjébe is. Gates és Buffett közös alapítványt hoztak létre, melynek fölajánlották teljes vagyonukat, hogy a világ éhezőinek nyomorúságán enyhítsen. Lehet, hogy tüstént ki kell húzni a nevüket a top 11 millió közül?

 

Ezek is érdekelhetnek