Búcsú a görögöktől?

A görög politikusok orosz rulettet játszanak az országgal – így kommentálta az egyik görög napilap az elmúlt hetek kormányalakítási kísérleteinek kudarcát.

Ország-világ(markos)2012. 05. 25. péntek2012. 05. 25.

Kép: TOPSHOTS An eldery woman begs by the Bank of Greece headquarters in Athens on February 14, 2012. Eurogroup finance ministers, scheduled to meet on February 15, 2012, are intransigent in preventing Greece from wriggling out of hugely unpopular cuts, approved by the Greek parliament in the face of violent protests on February 12. Slogan on the wall at right reads 'cops, your children will eat you'. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI, Fotó: LOUISA GOULIAMAKI

Búcsú a görögöktől?
TOPSHOTS An eldery woman begs by the Bank of Greece headquarters in Athens on February 14, 2012. Eurogroup finance ministers, scheduled to meet on February 15, 2012, are intransigent in preventing Greece from wriggling out of hugely unpopular cuts, approved by the Greek parliament in the face of violent protests on February 12. Slogan on the wall at right reads 'cops, your children will eat you'. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Fotó: LOUISA GOULIAMAKI

A három legtöbb mandátumot szerzett párt kezéből háromnaponta esett ki a stafétabot. Így a május 6-i előrehozott választások eredményeként kialakult parlament múlt csütörtökön megválasztotta saját elnökségét és egyéb testületeit, hogy aztán feloszlathassa magát. Ez volt a legrövidebb életű törvényhozás a II. világháború utáni görög történelemben, az államfő Karolosz Papuliasz június 16-ra írta ki az újabb választásokat.

Mindenesetre az európai jegybankok vezetői megkezdték tárgyalásaikat a „grexit”-ről, azaz a görögök eurózónából való kivezetésének teendőiről. Az Európai Központi Bank vezetői már az év elején eldöntötték, hogy ad hoc alapon kezelnék a drachma visszatérését, ha ez a forgatókönyv lépne életbe, mivel a folyamat teljesen kiszámíthatatlan. Az unióból való kilépést szabályozza ugyan az alapszerződés, de az eurózónából történő kiválásra nincs szabály. A csőd garantált. Egyes elemzők szerint a valódi problémát az új fizetőeszköz azonnali meredek értékvesztése jelentené. Emiatt az euróövezeti kilépéssel egy időben, azonnali hatállyal el kellene rendelni a bankok bezárását is, megakadályozandó a betétek tömeges kimenekítését. Az argentinok példáját szokták ilyen esetekben idézni: amikor a peso kötött árfolyamát 2002-ben leválasztották a dollárról, a dél-amerikai ország valutája 75 százalékot zuhant, és később is jóval gyengébben szerepelt, mintegy 40 százalékkal a korábbi árfolyam alatt állapodott meg.

A görög hírek hatására a dominóeffektus beindult: a fizetésképtelenség határára került Ciprus második legnagyobb bankja, a Cyprus Popular Bank. A jelentős görögországi fiókhálózattal rendelkező pénzintézet 3,5 milliárd euró értékű görög államkötvény-állományt halmozott fel, amelyen tavaly 2,3 milliárdos vesztesége keletkezett. Egy német hetilap kiszámolta, hogy az eurózóna legalább 276 milliárd eurót veszítene a „grexit”-en, azaz a görögök kivonulásán, a német adófizetőknek pedig mindez újabb 77 milliárd eurójába kerülne. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) kutatóintézet ennél jóval borúlátóbb, szerinte az ország rendezett távozása két százalék GDP-csökkenést hozna az eurózónában, míg egy kaotikus összeomlás ötszázalékos mínuszt okozna, azaz ezermilliárd dollárral csökkentené az övezet gazdasági teljesítményét. Egy biztos: ebből a történetből nem lehet jól kijönni.

Ezek is érdekelhetnek