Vigyázzon, mit oszt meg magáról!

Egy friss felmérés szerint a munkaadókat egyre kevésbé érdekli a jövőbeni alkalmazottainak magánélete, és már csak alig több mint harmaduk ellenőrzi az álláskeresők profilját a közösségi oldalakon, mégsem árt az óvatosság.

Ország-világKovács Réka2012. 05. 30. szerda2012. 05. 30.
Vigyázzon, mit oszt meg magáról!

Óriási botrányt kavart mikor kiderült, hogy egyes munkaadók állítólag elkérik jelentkezőik jelszavát, hogy azok közösségi oldalain „belső ellenőrzést” végezhessenek. Ez teljes mértékben sérti az álláskeresők jogait, azt azonban bármely munkaadó nyugodt szívvel megteheti, hogy külső szemlélőként néz utána jelentkezője közösségi aktivitásának. Mint a CareerBuilder megbízásából készült vizsgálatból kiderült meg is teszik, igaz egyre lankadó lelkesedéssel. A jelenlegi felmérés során a munkaadók 37 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, míg három évvel ezelőtt majd minden második HR-es kutakodott a leendő alkalmazottak után.

A felmérés szerint az ellenőrzés során a munkaadók 65 százaléka arra kíváncsi, a jelentkező elég professzionális színben tünteti-e fel magát. 51 százalékuk így szeretné felmérni, a jelentkező habitusa illik-e a vállalati kultúrába, ugyanennyien szeretnének többet megtudni a pályázó egyéb kvalitásairól, míg 35 százalék arra kíváncsi mennyire sokoldalú az érintett. Alig 12 százalék jelezte, miszerint a közösségi jelenlét áttekintésével indokot keresnek arra, hogy a pályázót elutasíthassák – derült ki az ELTE hírleveléből – ennek ellenére a vizsgálatban résztvevők harmada elmondta, volt már rá példa, hogy épp a közösségi ellenőrzés miatt utasítottak el jelentkezőt.

A CareerBuilder szerint a felmérés eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a publikusan megosztott adatok könnyedén bárki, akár a leendő munkaadó által is megtalálhatók az interneten. A cég szerint érthető, hogy a munkaadók a lehető legtöbb módon próbálnak meggyőződni a jelentkező alkalmasságáról, de épp ezért fontos, hogy a jelentkező is lássa, a meggondolatlan megosztások, illetve a megosztási beállítások ellenőrzésének elhanyagolása, akár elhelyezkedési esélyeit is ronthatják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek