A Paszoktól függ a forint sorsa!

Belemegy-e egy koalícióba a baloldali Paszok? - ez a legfőbb kérdés most Görögországban, ahol a nyertes Új Demokrácia párt önmagában képtelen többségi kormányt alakítani.

Ország-világO. Horváth György2012. 06. 18. hétfő2012. 06. 18.

Kép: Protesters carry a mock coffin during a labour union rally against austerity measures in Athens, March 30, 2010. Greece urged euro zone countries on Tuesday to keep looking for new ways to help debt-stricken countries, days after EU leaders agreed a safety net to help Athens if it was threatened by bankruptcy. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS), Fotó: © John Kolesidis / Reuters

Protesters carry a mock coffin during a rally in Athens
Protesters carry a mock coffin during a labour union rally against austerity measures in Athens, March 30, 2010. Greece urged euro zone countries on Tuesday to keep looking for new ways to help debt-stricken countries, days after EU leaders agreed a safety net to help Athens if it was threatened by bankruptcy. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS)
Fotó: © John Kolesidis / Reuters

A tegnapi választásokon a legtöbb voksot az Új Demokrácia párt szerezte, második a Sziriza, harmadik a Paszok lett. Sem az első, sem a második nem képes önálló kormánytöbbséget szerezni. A második helyen lévő Paszokkal viszont az unió párti Új Demokrácia már kormányképes lehet. HA megegyeznek az szinte biztos, hogy a forint további erősödését vonzza maga után.

Nos a választási eredmény önmagában elég volt ahhoz, hogy a forint ugrásszerű javulást érjen el és egészen 290-ig erősödött az euróval szemben. Igaz, ez kilenc óra előtt ismét 291 fölé ugrott. Hasonló óriási erősödés látható a dollárnál – hajnalban 228 alatt, aztán 229 körül –, és a svájci franknál – hajnalban 240, majd mostanság 241-243 között – is.

Ezek is érdekelhetnek