Lebukott a Vatikán!

A Vatikán megközelíthetetlen, angyalok és démonok mítoszában élő világa ritkán kerül a címlapokra, de ha igen, akkor viszont ontja a filmvászonra illő híreket. Most épp ennek jött el az ideje.

Ország-világ2012. 06. 08. péntek2012. 06. 08.

Kép: TOPSHOTS Pope Benedict XVI (R) and the archbishop of Milan Cardinal Angelo Scola take place for a meeting with pilgrims as the wind blows in front of Milan's cathedral, the Duomo, on June 1, 2012. The Pontif sets off for the World Meeting of Families in Milan, leaving behind a scandal-hit Vatican in a bid to promote traditional family values as the key to the Church's future. TOPSHOTS/AFP PHOTO / OLIVIER MORIN, Fotó: OLIVIER MORIN

Lebukott a Vatikán!
TOPSHOTS Pope Benedict XVI (R) and the archbishop of Milan Cardinal Angelo Scola take place for a meeting with pilgrims as the wind blows in front of Milan's cathedral, the Duomo, on June 1, 2012. The Pontif sets off for the World Meeting of Families in Milan, leaving behind a scandal-hit Vatican in a bid to promote traditional family values as the key to the Church's future. TOPSHOTS/AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Fotó: OLIVIER MORIN

A varázsige, mely az elmúlt évtized legelképesztőbb elméleteinek és vallomásainak a fedőneve: Vatileaks. Vagyis az a bizalmas levelezés, melyet – feltételezések szerint – XVI. Benedek pápa komornyikja osztott meg nagylelkűen a széles publikummal.

Az igen kínos témát boncolgató levélváltás a pápa és egyik legfőbb bizalmasa, Carlo Maria Vigano érsek, egykori szentszéki kormányzósági főtitkár közt esett meg. A magas rangú főpapot régóta érdekelte, vajon miért zár rendre veszteséggel a pápai állam költségvetése. Revíziójának eredményeként több gyanús ügy lepleződött le. Így például az, hogy a vatikáni potentátok rendszerint a bizalmi, baráti körbe tartozó cégeket bíznak meg a restaurálási munkálatokkal. Hatalmas költségekkel. Nem hagyta írott szó nélkül azt sem, hogy 2009 decemberében a katolikus állam olyan pénzügyi alapba fektetett pénzt, amelyen két és fél millió dollárt (kb. 612 millió forintot) bukott, míg mások ugyanezen sokat nyertek. Nem csoda hát, hogy Vigano érseket néhány évvel ezelőtt amerikai nagykövetként léptették le a színről. Az egész ügy kirobbantóját, a szóban forgó komornyikot, Paolo Gabriele-t pedig a minap tartóztatták le.

Paolo Gabriele ártatlan, aki csak „kérésre leveleket továbbított”– jelent meg rögtön a letartóztatást követően két nagy olasz napilap hasábjain is egy személyét felfedni nem kívánó újabb szentszéki informátor vallomása. A szószátyár bennfentes Dan Brown-regényekbe illően mindent tudni vél az üggyel kapcsolatban. Beszámolója szerint a pápai állam föld alatti folyosóin ugyan a CIA-nál is fejlettebb biztonsági és titkosszolgálati rendszer működik, melyet egy 35 éves hacker irányít, ám a dokumentumokat kézben vitték ki a Vatikán kapuin és adták át az olasz sajtónak.

Az „áruló” úgy tudja, a botrány szálait egy csoport mozgatja, „bíborosok, monsignorék, kishalak, egyháziak és laikusok”. A szentszéki államtitkárság a szerző szerint mindezt tudja, de nem ismerheti el, ehelyett a komornyikot tartóztatta le… „Ez mindenki háborúja mindenki ellen, de már senki sem tudja, ki harcol ki ellen.” Hogy kik állnak a botrány mögött, pontosan nem tudni, mindenkinek megvan a maga elmélete ezzel kapcsolatban. A milánói székhelyű napilap, a Corriera della Sera értesülése szerint egy bíboros műve az egész, Rocco Buttiglione olasz filozófus a Vatikán falain kívülről, a politika világából sejti a megrendelőket. Hans Küng német teológus úgy véli, szoros kapcsolat létezik a Vatileaks-ügy és a Vallási Művek Intézete nevet viselő szentszéki bank elnökének, Ettore Gotti Tedeschinek az eltávolítása között. A hittudós kemény kritikával illette a történteket, szerinte a vatikáni udvar visszatért a középkorba, és a pápa képtelen irányítani. Ehhez már túl idős és elesett.

Ezek is érdekelhetnek