London a csőd szélén?

A túlköltekezés veszélye fenyegeti a 2012-es olimpiát szervező Londont - kongatták meg a vészharangot pénzügyi szakemberek a brit főváros gazdasági összeomlását vizionálva. Jeles közgazdászok már a nevezéskor rossz ötletnek tartották a legrangosabb sportesemény megrendezését, még Gordon Brown akkori miniszterelnök sem támogatta az ötletet.

Ország-világ2012. 06. 08. péntek2012. 06. 08.

Kép: Torchbearer 024 Joanne Gregory travels across the Pontcysyllte Aqueduct with the Olympic Flame during the Torch Relay leg between Wrexham and Trevor., Fotó: LOCOG

Day 12 - Olympic Torch Relay
Torchbearer 024 Joanne Gregory travels across the Pontcysyllte Aqueduct with the Olympic Flame during the Torch Relay leg between Wrexham and Trevor.
Fotó: LOCOG

 A rendezési jog elnyerésekor, 2005-ben még 3,9 milliárd dollárnál (955 milliárd forintnál) állt meg a tervezett költségvetés, mára azonban ez az összeg elérheti akár a 19 milliárd dollárt (majd’ 5 ezermilliárd forintot) is, a magyar költségvetés mintegy harmadát. Ebből a NOB mindössze 1,6 milliárdot áll, ami éppenhogy fedezi a biztonságra szánt összeget. Ezenkívül számtalan „apróságra” kell költeni, így például Londonban 250 mérföldnyi közlekedési sávot kell szabadon hagyni annak az ötszáz bérelt limuzinnak, melyeken csak a sportolók és hivatalos személyek gurulnak majd a helyszínek között. A közlekedés mellett a szállásköltségek is jelentősek, a város saját zsebből fizetett negyvenezer hotelszobát, melyek közül 1800-at négy- és ötcsillagos hotelekben a NOB számára kell fenntartani. London lakosságának nemcsak az anyagi, de a fizikai és mentális teherrel is számolnia kell. Nem véletlenül javasolták a szervezők, hogy aki teheti, az adott időszakban ne menjen dolgozni, munkáját otthonról végezze el. Az előzetes számítások szerint a metróban minimum egyórás sorban állás várható, de nagy az esélye annak is, hogy a mobilhálózatok a túlterheltség miatt nem működnek majd. Vadabbnál vadabb ötletek látnak napvilágot, hogyan lehetne enyhíteni London elviselhetetlen olimpiai zsúfoltságán. A képünkön látható módszer remélhetőleg nem lesz általános a XXI. század elején.

 

Ezek is érdekelhetnek