Rasszista írek?

Egyre inkább nő az előítéletesség Észak-Írországban egy friss kutatás eredményei szerint. A helyiek legfőképpen az ún. vándor, a homoszexuális és a fogyatékos személyekkel szemben előítéletesek.

Ország-világKovács Réka2012. 06. 26. kedd2012. 06. 26.
Rasszista írek?

A kutatást végző Esélyegyenlőségi Bizottság (Equality Commission) szerint eléggé aggasztó, hogy míg a válaszadók harmada érez hátrányos megkülönböztetést, ugyanennyien úgy vélik, az előítéletesség bizonyos mértékig elfogadható.

A legsúlyosabb előítélettel a helyiek által az ún. vándoroknak hívott közösség tagjai kénytelenek szembenézni. Ehhez a kisebbséghez tartozók kapcsán a kutatásban résztvevők 54 százaléka jelezte, nem örülne, ha rokoni kapcsolatba kerülnének velük. Hasonló arányban mondták a válaszadók, hogy bánnák, ha a szomszédságba ilyen család költözne. Szintén nagymértékben nőtt az ellenállás a homoszexuálisokkal szemben is, a 2005-ben mért 14 százalékról 27 százalékra emelkedett azok aránya, akik nem szeretnék, hogy meleg, leszbikus vagy biszexuális szomszédjuk legyen

A fogyatékkal élők esetében főként a mentális nehézségekkel küzdőkkel szemben jelentős az előítélet. A friss kutatás szerint a megkérdezettek 37 százaléka nem szeretne rokonsági, 24 százaléka pedig szomszédsági kapcsolatba kerülni szellemi fogyatékkal élőkkel – írja az ELTE hírlevele.
 

Ezek is érdekelhetnek