Eladó a kísértetfalu

Nincs az a régiség, ócska bóvlitól a borsos árú műtárgyig, ami meg ne fordulna egy aukciós honlapon. Azonban még a legbogarasabb műgyűjtők is döbbenettel fogadhatták azt az eBayen (a világháló közkedvelt virtuális vásárlótere) közzétett hirdetést, mely egy 800 éves toszkán falucskát kínál eladásra.

Ország-világ(markos)2012. 07. 06. péntek2012. 07. 06.
Eladó a kísértetfalu

Pratariccia huszonöt lerobbant és lakatlan épületéért pillanatnyilag csekély 2,5 millió eurót (750 millió forintot) kérnek. Az idilli olasz környezetben fekvő települést nem fenyegeti az a veszély, hogy egykor elszármazott lakói közül bárki is visszaköltözne: a szomszédos mezőgazdasági területtel együtt már a 60-as évek óta lakatlan. A fiatalok annak idején, a gazdasági fellendülés kellős közepén jól fizető munka reményében léptek meg szülőföldjükről, az ott maradt öregek kihaltak, a Toszkána védjegyének is mondható, hagyományos kőházak egy része pedig azóta összedőlt – vagy „jelentős felújításra szorul”, a hirdetés diszkrét leírása szerint.

A 700 méter magasan, festői szépségű toszkán dombok közt megbúvó Pratariccia mindössze 30 km-re található Firenzétől keletre. Kétségtelen, hogy a képek alapján nincs jó bőrben a falucska: annak ellenére, hogy egy nemzeti park határán fekszik, hatalmas gaz burjánzik a lakatlan házak közt, az egykori legelőket nyurga gyom lepi, a faluhoz vezető út legföljebb, ha traktorral járható.

A komoly érdeklődők közt akadt, aki turistaparadicsomot látott a romokban, s volt egy helyi művészcsoport is, aki művészfalut és kézművesműhelyeket álmodott a kísértetfaluba. Mindenesetre jól jönne egy ilyen léptékű beruházás a környék gazdaságának fellendítésére. Az összehasonlítás kedvéért megjegyezzük: az olasz állam az elmúlt két évben majd’ 9000 állami ingatlant hirdetett meg a földhivatal honlapján 3,5 milliárd euró értékben: a paloták, kastélyok, szigetek új gazdái igen sokat köszönhetnek a pénzügyi válságnak!
 

Ezek is érdekelhetnek