Down-kóros kislány lett a Korán áldozata

Nincs nehéz dolga annak, aki Pakisztánban istenkáromlás vétségét akarja rákenni valakire. Széttépni való áldozatnak pedig egy gyerek is jó. Azaz kiváló! Még időben a fejére lehet koppintani – gondolhatta az a csőcselék, aki Iszlámábád katolikus külvárosában kiszemelt magának a híradások szerint egy 11 éves, keresztény, Down-kórban szenvedő kislányt, akit a Korán meggyalázásával vádoltak meg.

Ország-világ(markos)2012. 08. 24. péntek2012. 08. 24.

Kép: Pakistani Christians pray for late Punjab Governor Salman Taseer at the Fatima Church in Islamabad on January 9, 2011. More than 50,000 people rallied in Pakistan's southern city of Karachi on Sunday, police said, against the controversial reform of a blasphemy law that was behind the killing of a senior politician, late Punjab governor Salman Taseer. AFP PHOTO/Farooq NAEEM, Fotó: FAROOQ NAEEM

Down-kóros kislány lett a Korán áldozata
Pakistani Christians pray for late Punjab Governor Salman Taseer at the Fatima Church in Islamabad on January 9, 2011. More than 50,000 people rallied in Pakistan's southern city of Karachi on Sunday, police said, against the controversial reform of a blasphemy law that was behind the killing of a senior politician, late Punjab governor Salman Taseer. AFP PHOTO/Farooq NAEEM
Fotó: FAROOQ NAEEM

A jelentések arról számoltak be, hogy a gyerek egy zsák hulladékot cipelt a főváros kopár, fű se nagyon nő környékén, romos házak közt, a zsákban pedig a muszlimok szent könyvéből származó néhány lap hevert. Ez bőszítette fel az egyre hatalmasabbá váló tömeget – a híradások szerint. Arról senki sem számolt be, hogyan kerültek kutakodó kezek és szemek a szemetes zsák mélyére – de egy más vallású, fogyatékos gyerekkel kapcsolatban akár ez is megengedett, sőt elvárt, valamit, amivel szembemegy a törvényekkel, biztosan rá lehet bizonyítani.

Bár a rendőrség egy ideig ellenállt, a kislányt „szerencsére” letartóztatták a bezárását követelő, feldühödött tömeg nyomására. A mentális zavarral küszködő lány képtelen volt válaszolni a rendőrség kérdéseire, és nem csak az átélt sokk hatása miatt. Még dr. Paul Bhatti belügyminiszter szerint is valószínűtlennek tűnik, hogy szándékosan gyalázta volna meg a Koránt. Az ügy persze nem állt meg ennél a pontnál, a fenyegetések miatt a rendőrség védőőrizetbe vette a lány szüleit, s a tömeg azzal fenyegetőzött, hogy keresztények otthonát fogják felégetni. A környéken több mint hatszázan élnek.

Az eset hatására jogi aktivisták újra sürgetni kezdték a törvények megváltoztatását. A vádlottak közül sokkal még azelőtt végez a csőcselék, hogy megkapnák életfogytiglani börtönbüntetésüket, ráadásul a törvénymódosítást támogató politikusok sincsenek biztonságban. Tavaly a kisebbségi törvényekért felelős minisztert, Shabaz Bhattit azért gyilkolták meg, mert hatályon kívül helyezte volna az istenkáromlással kapcsolatos jogszabályokat. Nincs nehéz dolga annak, aki egyszerűen meg akar lincselni, szét akar tépni valakit Pakisztánban.
 

Ezek is érdekelhetnek