Estek az ipari árak

2012 júliusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,4%-kal alacsonyabbak voltak az előző havinál. Az árváltozást a feldolgozóipari termékek árainak csökkenése okozta, amelyben a járműgyártás ágazat árai kisebb mértékben, a vegyi anyag, termék gyártása, kohászat, fémfeldolgozás és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás jelentősebben csökkentek.

Ország-világO. Horváth György2012. 08. 31. péntek2012. 08. 31.

Kép: Harta, 2011. március 02. Használt teherautó gumi feldolgozás a HungaroJet Kft. kisérleti üzemében Hartán. A cég saját szabadalma alapján az abroncsról magasnyomású vízsugárral, környezetbarát módon fejti le a gumit. A hazai fejlesztésű feldolgozási technológia során a végtermékként háromféle szemcsenagyságú, teljesen tiszta gumi őrlemény, valamint újrahasznosítható fémhulladék keletkezik. Az őrlemény kémiailag aktív anyag, ipari nyersanyagként újra vulkanizálható, így alkalmas akár új gumiköpenyek vagy egyéb gumiipari termékek gyártására is. Fotó: Ujvári Sándor

Estek az ipari árak
Harta, 2011. március 02. Használt teherautó gumi feldolgozás a HungaroJet Kft. kisérleti üzemében Hartán. A cég saját szabadalma alapján az abroncsról magasnyomású vízsugárral, környezetbarát módon fejti le a gumit. A hazai fejlesztésű feldolgozási technológia során a végtermékként háromféle szemcsenagyságú, teljesen tiszta gumi őrlemény, valamint újrahasznosítható fémhulladék keletkezik. Az őrlemény kémiailag aktív anyag, ipari nyersanyagként újra vulkanizálható, így alkalmas akár új gumiköpenyek vagy egyéb gumiipari termékek gyártására is. Fotó: Ujvári Sándor

Júliusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,4%-kal emelkedtek. Ezt elsősorban az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás 2,7%-os áremelkedése idézte elő, amelynek oka a földgáz elosztási díjak hatósági árváltozása volt. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,1%-kal mérséklődtek. Ezen belül az átlagosnál jobban csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (6,2%), a vegyi anyag, termék gyártásában (3,0%) és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (2,0%), míg növekedtek a gyógyszeriparban (3,3%) és az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (0,9%). Március óta nem változtak az árak az élelmiszeriparban, a többi feldolgozóipari ágazatban az árcsökkenés mértéke 0,3 és 1,5% között alakult.

A feldolgozóipari ágazatok júliusi belföldi értékesítését 3,9%-os áremelkedés jellemezte a 2011. azonos időszakival összehasonlítva. Legnagyobb mértékű növekedés továbbra is a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (10,8%), a vegyi anyag, termék gyártásában (8,4%), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (7,1%) volt. 2011 júliusához viszonyítva 1,2%-kal alacsonyabbak lettek az árak a gyógyszergyártásban, 1,0%-kal az egyéb feldolgozóipar és javításban, továbbá 0,8%-kal a gép, gépi berendezés gyártásában. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 3,9% között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 9,2%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 júliusában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,6%-kal emelkedtek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,0, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,4%-kal csökkentek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai gyakorlatilag nem változtak. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 7,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 2,8%-kal emelkedtek az árak. A beruházási javakat előállító ágazatokban árváltozás nem volt.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 júliusában az előző havihoz képest 1,0%-kal mérséklődtek, a 2011. júliushoz képest 6,2%-kal növekedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 2,5, az amerikai dollárhoz képest 0,6%-kal erősödött; a 2011 júliusában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 7,0, a dollárhoz mérten 24,3%-kal gyengült.

Ezek is érdekelhetnek