Ismét gyilkol a vírus

Tizenkét évvel a legutóbbi járvány után, júliusban Uganda nyugati részén ismét felütötte fejét az Ebola-vírus, és mire sikerült megállítani, addigra már 18 halálos áldozatot szedett – jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ország-világHabik Erzsébet2012. 08. 16. csütörtök2012. 08. 16.

Kép: <b>This photograph shows a health official (right) standing over a Zairian during a 1976 Ebola investigation.</b><p>The outbreak in Zaire, 1976 started in the town of Yambuku and spread to surrounding areas. A Kinshasa area hospital was sealed off during the outbreak and the situation became under control. The total number of cases in Zaire (now the Democratic Republic of Congo) was 318 and had a death rate of 88%. 1976 /Dr. Lyle Conrad JLConrad collection - Folder 1, Slide 45 ringed in green CD_105_DH/ 038 http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/spb/mnpages/dispages/ebola.htm CDC – Special Pathogens Branch – Ebola Hemorrhagic Fever

Ismét gyilkol a vírus
<b>This photograph shows a health official (right) standing over a Zairian during a 1976 Ebola investigation.</b><p>The outbreak in Zaire, 1976 started in the town of Yambuku and spread to surrounding areas. A Kinshasa area hospital was sealed off during the outbreak and the situation became under control. The total number of cases in Zaire (now the Democratic Republic of Congo) was 318 and had a death rate of 88%. 1976 /Dr. Lyle Conrad JLConrad collection - Folder 1, Slide 45 ringed in green CD_105_DH/ 038 http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/spb/mnpages/dispages/ebola.htm CDC – Special Pathogens Branch – Ebola Hemorrhagic Fever

Valószínű, hogy egy fertőzött kórházi dolgozó révén jutott el a fővárosba, Kampalába is, ahol eddig egy ember halálát okozta. A vérzéses láz terjedése miatt az érintett országrészből sokan pánikszerűen elmenekültek otthonaikból. A helyi egészségügyi hatóság egyelőre azt igyekszik felderíteni, hogy kik kerülhettek kapcsolatba az elhunytakkal. Az ugandai elnök a testi érintkezéstől való tartózkodásra intette az ország lakóit – nem ajánlatos például kezet fogni, csókolózni, szeretkezni –, ugyanis a gyilkos vírus a testnedvekkel, fizikai érintkezéssel és cseppfertőzéssel terjed.

A betegség hirtelen jelentkező magas lázzal, fejfájással, szem- és hátfájással kezdődik, amit néhány nap múlva hányás, hasmenés követ. Az Ebola a megfertőzött szervezetben válogatás nélkül megtámad minden típusú sejtet, s a vérben a vérlemezkékkel reakcióba lépve olyan vegyületet képez, ami apró sebeket ejt az erek falain. Az első tünetek után 4–7 nappal a bőrön kiütések jelennek meg, erős vérzések alakulnak ki az életfontosságú szervekben, az emésztőrendszer és az íny hajszálereiben. A betegek halálát a kezelhetetlen belső vérzés okozza.

A vírus erősen fertőző, rendkívül agresszív, s nagyon gyorsan öl. (Olyannyira gyorsan és hatékonyan, hogy a fáma szerint a kilencvenes években az amerikai és a szovjet hadsereg is rendelkezett biológiai fegy¬verként bevethető Ebola-törzsekkel.) A halálos kór ellen egyelőre nincs ismert gyógymód vagy védőoltás. A ví¬rus a mérsékelt égövben és hazánk környezeti körülményei között járványszerűen nem terjed.

Az Ebola-vírust 1976-ban Zaire-ban (a mai Kongó) fedezte fel a napjaink egyik legnagyobb vírusvadászának tartott dr. Peter Piot, a Londoni Egyetem trópusi betegségeket kutató intézetének vezetője. Az első megbetegedéseket egy kis faluban tapasztalták az Ebola folyó partján. A 318 fertőzött közül akkor 280-an haltak meg, köztük a helyi katolikus missziós kórház 17 alkalmazottja. A vírus legutóbb 2000-ben bukkant fel Ugandában, akkor 425 megbetegedést regisztráltak, ebből 224 volt halálos.

Ezek is érdekelhetnek