Szorul a hurok a Wikileaks körül

Ahogy fogy Julianne Assange WikiLeaks-alapító mozgástere, úgy izzik körülötte egyre jobban a levegő. A minap Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén tartott sajtótájékoztatót.

Ország-világ(markos)2012. 08. 24. péntek2012. 08. 24.

Kép: Wikileaks founder Julian Assange gives two thumbs up to the media and his supporters from the balcony of the Ecuadorian Embassy in London on August 19, 2012. Julian Assange praised the "courage" shown by the South American nation's president for granting him asylum. AFP PHOTO / CARL COURT, Fotó: CARL COURT

Szorul a hurok a Wikileaks körül
Wikileaks founder Julian Assange gives two thumbs up to the media and his supporters from the balcony of the Ecuadorian Embassy in London on August 19, 2012. Julian Assange praised the "courage" shown by the South American nation's president for granting him asylum. AFP PHOTO / CARL COURT
Fotó: CARL COURT

A Harrods luxusáruház közelében lévő épületből nem tanácsos ugyanis távolabb merészkednie, sőt, a kolumbiai misszióval osztozó quitói diplomáciának fenntartott szárnyban sem mindegy, merre indul az informatikus újságíró – ugyanis a brit hatóságok akár már a liftben letartóztathatják. A világ egyik legkeresettebb high-tech terroristájaként számon tartott Assange – a briteken kívül Svédország és az Egyesült Államok is igényt tart rá más-más okból – múlt csütörtökön kapta meg Ecuadortól a menedékjogot, miután egy hónappal ezelőtt politikai menekültként beköltözött a dél-amerikai ország épületébe.

Az ausztrál származású Assange – akinek kiszivárogtató portálja 2010 novemberében mintegy 400 ezer titkos, illetve bizalmas minősítésű amerikai diplomáciai iratot hozott nyilvánosságra – hónapok óta először jelent meg a nyilvánosság előtt. Erkélymonológjában „a világ első számú politikai foglyának” nevezte Bradley Manninget, azt az amerikai őrvezetőt, aki átadta a WikiLeaksnek a diplomáciai táviratokat, és emiatt most bíróság előtt áll az Egyesült Államokban. Kérte Obama elnököt, fejezzék be a „boszorkányüldözést” a WikiLeaks ellen, valamint kitért az orosz Pussy Riot punkzenekarra is, amelynek három tagja múlt pénteken kapott két-két éves börtönbüntetést Oroszországban. „Egység van az elnyomásban. Abszolút egységre és határozottságra van szüksége az elnyomásra adott válasznak is” – hangsúlyozta a WikiLeaks alapítója, minekután elvonult az erkélyről.

Arról, hogyan is került Assange jó hónappal ezelőtt a követségi épületbe, ma már kevesebb szó esik, pedig a történet pikáns részletekben sem szenved hiányt. A svéd hatóságok szerint 2010 augusztusában a hacker megerőszakolt egy nőt, egy másikat pedig szexuálisan molesztált. Az aktivista viszont tagadja a szexuális bűncselekmények elkövetését, gyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. 2010 decemberében – Svédország kérésére – Londonban vették őrizetbe, azóta volt magas óvadék ellenében szabadlábon, de naponta jelentkeznie kellett a rendőrségnél. Assange június 19-én Ecuador londoni nagykövetségére ment, és politikai menedékjogot kért, mivel attól tartott, hogy Svédország átadja őt az Egyesült Államoknak, ahol akár halálbüntetés is várhatja.

„Ahogy a WikiLeaks, ugyanúgy a kifejezés szabadsága és a társadalmaink egészsége is fenyegetés alatt áll” – mondta Assange az erkélyen. Ehhez képest nehezen értelmezhető húzása, hogy menedékül a rendszer kritikáját nem igazán tűrő Ecuadort választotta. Egy ismert kubai blogger a hacker helyzetét úgy jellemezte, „mintha Robin Hood a notting¬hami bíró kastélyában keresne menedéket”.

Ezek is érdekelhetnek