Nagy bajban a kalózok

Románia hadat üzent a kalózoknak! Pánikra azért egyelőre semmi ok, e vízi vész nem délkeleti szomszédunk Fekete-tenger mosta partjait fenyegeti: a sziszifuszi küzdelem színtere az Ádeni-öböl lesz.

Ország-világ(markos)2012. 09. 14. péntek2012. 09. 14.
Nagy bajban a kalózok

E hét szerdáján indult ugyanis a szomáliai térségbe három hónapos bevetésére a Ferdinánd király hadihajó. Románia ezúton kíván ugyanis aktív részese lenni az unió kalózellenes Atalanta műveletének – tudatta közleményében a román haditengerészet.

A feladat a vízre szálló 236 román tengeri medvének tartogathat meglepetéseket, lévén a hajósok védőszentje eddig megkímélte őket attól, hogy e fajta gengszterekkel mérjék össze az erejüket. A Ferdinánd király fregatt eddigi legtávolabbi küldetését a Földközi-tengeren teljesítette a csempészet, illetve a Líbia elleni embargó betartását ellenőrző NATO-műveletekben, de a román haditengerészet egyéb bárkái sem eveztek messzebb 3000 kilométernél Konstanca partjaitól.

Az Európai Unió kontingense már nagyobb jártassággal rendelkezik a kalózok vidékén. Az Atalanta keretében az elmúlt négy évben évente 5-10 uniós hadihajó járőrözött a szomáliai partok közelében, hogy a haramiákat elrettentse a kereskedelmi hajók megtámadásától, valamint védőkíséretet adjon a humanitárius tengeri szállítmányok célba juttatásához.

Az idén májusban az EU-nak az Ádeni-öböl térségébe kirendelt haditengerészei nem voltak restek: első ízben támadták meg sikeresen a kalózok üzemanyag- és fegyverraktárait, valamint néhány vízi járművét. A vész most sem nevezhető elenyészőnek, hiszen a csónakos rablók százezer tonnás olajszállítót is zsákmányoltak már.

Ezek is érdekelhetnek