Szlovákiában lesz a téli olimpia?

Bár a 2022-es téli olimpiáig még többször fellobban a láng a havas-jeges sportok szerelmeseinek rendezett ötkarikás játékokon, azoknak az országoknak, akik indulni kívánnak a rendezés jogáért vívott jeles viadalban, nem árt már most terveket kovácsolni.

Ország-világ(markos)2012. 10. 26. péntek2012. 10. 26.
Szlovákiában lesz a téli olimpia?

 A 2022-es olimpia helyszínéről ugyan csak 2015-ben döntenek, a jelentkezéseket jövő év októberéig kell megtenni, a végső terveket pedig 2014 márciusáig kell kidolgozni. Eddig három érdeklődő ismert: a norvégiai Oslo, a svájci St. Moritz, valamint az ukrán Lvov városa is szívesen helyet biztosítana az eseménynek. Ráadásul Barcelona(!) is gondolkodik a befektetésen. Most mégis egyre reálisabbnak tűnik annak lehetősége, hogy Szlovákia és Lengyelország közösen pályázik. Az ügyben múlt szombaton együttműködési megállapodást írt alá a két ország olimpiai bizottságának elnöke.

„A mi országainkat a Tátra osztja ketté. Ebben az esetben viszont összeköt minket, és ezt szeretnénk is kihasználni” – nyilatkozta a Szlovák Olimpiai Szövetség vezetője, František Chmelár. A tervek szerint hivatalosan Krakkó számítana a rendezvény házigazdájának, itt rendeznék az összes, teremben játszott sporteseményt, valamint a megnyitó- és a záróünnepséget is. A klasszikus sí¬számok, a biatlonversenyek, valamint a hódeszkás események Zakopane városába kerülnének, Jasnán viszont az alpesi sível kapcsolatos sporteseményeket tartanák (képünkön), ahogy Szlovákiába kerülne a hokimeccsek egy része is. Az egyelőre nem eldöntött, melyik országban épülne fel a bobosok és szánkózók részére kialakított pálya.

Szlovákiában eddig háromszor vetődött fel az olimpia megrendezésének gondolata. Az 1984-es téli olimpia kapcsán a szervezőknek nem sikerült megszerezniük a kormány támogatását, Poprád pedig 2002-ben és 2006-ban pályázott eredménytelenül.

Ezek is érdekelhetnek