Felbecsülhetetlen értékű aranykincsre bukkantak

Felbecsülhetetlen értékű trák aranykincsre bukkantak Bulgáriában, a Szófiától mintegy 400 kilométerre északkeletre lévő Szvestari közelében. Az állatmotívumokkal díszített aranytiarát, a kígyófejben végződő arany karkötőket géta uralkodó sírjában találták meg.

Ország-világ2012. 11. 29. csütörtök2012. 11. 29.
Felbecsülhetetlen értékű aranykincsre bukkantak

Az aranytárgyak között a tiarán és a karkötőkön kívül arany lófej, aranygyűrű, 44 nőalak-ábrázolás, és 100 aranygomb is volt. Az i.e. IV. század végéről, a i.e. III. század elejéről származó kincsek a trák törzsekhez tartozó géták eddig megtalált mintegy 150 sírja közül a legnagyobb sírból kerültek elő. A sír mérhetetlen gazdagsága azt jelzi, hogy a géták nagy uralkodójának, Kotelasznak a nyughelyét fedezték fel. A most feltárt sír a már korábban felfedezett, úgynevezett Szvestari Sír közelében van, és annál is jóval gazdagabb, pedig lenyűgöző dekorációja miatt már azt is a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO.

Az Al-Duna környékén élő géták szoros kapcsolatban álltak a hellenisztikus világgal és ez tárgyaikon is jól tükröződik. Róluk, illetve szélesebb körűen a trákokról még ma sem tudunk sokat. Régóta éltek a görög, majd római civilizációk peremén, gyakran kerültek összetűzésbe a náluk fejlettebb kultúrákkal. Az i.e. VI. századtól már belakták a mai Bulgária, Románia, Észak-Görögország és Törökország európai részének területét. Habár a makedónok-görögök igyekeztek hatalmuk alá hajtani őket, ez sohasem sikerült. A trákok, akiket nagyhatalmú, harcos, csodálatos aranykincseket felhalmozó királyok irányítottak, végül a Római Birodalomba olvadtak be i.sz. 45 körül.

 

 




 

Ezek is érdekelhetnek