Lengyel gumidráma

Politikai tömeghisztéria rengeti a varsói Szejm falait, Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) vezetője a két és fél évvel ezelőtti szmolenszki repülőgép-katasztrófa roncsairól verte le a port a minap: nem kevesebbet állít, mint hogy szándékos tömeggyilkosság volt a szerencsétlenség, amelyben meghalt fivére, Lech Kaczynski akkori elnök is.

Ország-világ(markos)2012. 11. 12. hétfő2012. 11. 12.

Kép: A Russian serviceman stands guard near part of the wreckage of a Polish government Tupolev Tu-154 aircraft that crashed near Smolensk airport April 11, 2010. Polish President Lech Kaczynski's coffin returned home to a stunned nation on Sunday, a day after he and much of the country's political and military elite perished in the plane crash in Russia. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT POLITICS), Fotó: © Sergei Karpukhin / Reuters

Russian serviceman stands guard near part of the wreckage of a Polish government Tupolev Tu-154 aircraft that crashed near Smolensk airport
A Russian serviceman stands guard near part of the wreckage of a Polish government Tupolev Tu-154 aircraft that crashed near Smolensk airport April 11, 2010. Polish President Lech Kaczynski's coffin returned home to a stunned nation on Sunday, a day after he and much of the country's political and military elite perished in the plane crash in Russia. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT POLITICS)
Fotó: © Sergei Karpukhin / Reuters

A 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant lengyel kormánygép katasztrófájában a lengyel államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés kiemelkedő képviselői. Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság szerint a balesetért a gép legénysége a felelős, ugyanis túl alacsonyan tartották a gépet, amely a hatalmas ködben belecsapódott a földbe.

A múlt kedden lezárult lengyel pirotechnikai vizsgálatot a lengyel ügyészség kezdeményezte, kevesellve az orosz fél által rendelkezésére bocsátott mintákat. A lengyel fél nem fogadta el az orosz záró véleményt, arra hivatkozva, hogy az nem tesz eleget a szakmai elvárásoknak. Egy jobboldali lap információi szerint már az első mintavételnél kiderült, hogy mind a repülőgép burkolatán, mind annak belsejében – csaknem 30 ülésen –, illetve a katasztrófa helyszínén is trotil (TNT) és nitroglicerin nyomai találhatók. Szakértők több hipotézist is figyelembe vesznek, köztük azt, hogy II. világháborús robbanóanyagok maradványairól lehet szó, hiszen Szmolenszk mellett súlyos harcok dúltak. Az eset körüli feszültséget csak növeli, hogy az egyik tanú, Remigius Mus tiszthelyettes a napokban lett öngyilkos. Bár a varsói katonai ügyészség sajtótájékoztatón rögvest cáfolta az ellenzéki napilap azon értesüléseit, hogy a repülőgép roncsain bármilyen robbanóanyag nyomára bukkantak volna, 2013 tavaszáig mégis meghosszabbította az ügy vizsgálatát.

 

Ezek is érdekelhetnek