Már harmincan fagytak meg!

Harmincra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma. Tizenheten fűtetlen otthonukban és a szabad ég alatt haltak meg, tizenhárman pedig kórházba kerülésük után, mert már nem tudták megmenteni őket – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) hétfőn, az emberi jogok nemzetközi napján.

Ország-világO. Horváth György2012. 12. 10. hétfő2012. 12. 10.
Már harmincan fagytak meg!

A Magyar Szociális Fórum ma, az Emberi Jogok Nemzetközi Napján az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt üzenetében megkérdezte, Magyarország miért nem tesz eleget a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségének: az élethez való alapjog biztosításának. Az áldozatok többsége saját fűtetlen otthonában fagyott meg. Tömeges jelenség a nélkülözés, a kisemmizettség, a szegénység és a nyomor. Száz és százezrek élnek olyan helyzetben, hogy el kell dönteniük, fűtsenek-e vagy egyenek. Ezen csak a vészhelyzetbe került emberek azonnali megsegítésével, humanitárius intézkedéssel, emberarcú politikával lehet változtatni - írják.

Az MSZF arra kérte a miniszterelnököt, hogy – ha megkésve is – mozgósítsa az állami szerveket és akadályozza meg a további fagyhalált az országban. Az idei tendencia ugyanis arra utal, hogy megismétlődhet az előző évek tragédiája: tavaly 330-an, tavalyelőtt pedig több mint 400-an fagytak meg! Az idén eddig az MSZF adatai szerint pedig már 30 honfitársunk lett áldozata a szegénység okozta fagyhalálnak.

Ezek is érdekelhetnek