Államfőt választó csehek

Tíz év után, a két ciklusra szóló mandátuma lejártával március 7-én leköszön a cseh köztársasági elnök, az Európa-szerte csekély népszerűségnek örvendő Vaclav Klaus. A január elsején huszadik évfordulóját ünneplő Csehország a múlt hét végén államfőt választott, mégpedig az ország történelmében első ízben nem a parlament döntött, a szavazók az urnákhoz járulva közvetlenül választhattak meg első emberüket.

Ország-világ(markos)2013. 01. 21. hétfő2013. 01. 21.

Kép: Czech fully-tattooed artist and drama professor Vladimir Franz reacts standing in front of cheering supporters as he announces the collection of 88,388 signatures to become eligible for the Czech presidential elections 2013, on November 5, 2012, in Prague, Czech Republic. The 53 year old opera composer racked a sufficiant number of signatures after only a week of campaigning. 50,000 signatures are required before the end of the year to run for office during the Czech presidential election held on January 11-12, 2013. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK, Fotó: MICHAL CIZEK

Államfőt választó csehek
Czech fully-tattooed artist and drama professor Vladimir Franz reacts standing in front of cheering supporters as he announces the collection of 88,388 signatures to become eligible for the Czech presidential elections 2013, on November 5, 2012, in Prague, Czech Republic. The 53 year old opera composer racked a sufficiant number of signatures after only a week of campaigning. 50,000 signatures are required before the end of the year to run for office during the Czech presidential election held on January 11-12, 2013. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
Fotó: MICHAL CIZEK

A leendő elnöknek sem a politikai légkör, sem a recesszióba fordult cseh gazdaság nem ígér könnyű öt évet, bár nemcsak ennek köszönhető, hogy a szombati választást január 26-án egy második fordulóval toldják meg. A kilenc jelölt közül ugyanis senkinek sem sikerült megszereznie a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot. Ami a cseh belpolitikát illeti, épp előző héten élte túl legutolsó, a honvédelmi miniszter leváltása körül kirobbant válságát a Petra Necas vezette hárompárti koalíciós kormány. A kedélyeket tovább borzolta, hogy a leköszönő, főképp eurószkepticizmusáról hírhedt cseh államfő – szlovák kollégájához, Ivan Gasparovichoz hasonlóan – közkegyelmet hirdetett ki a Cseh Köztársaság születésnapjára, minek következtében több mint hétezer rab, a cseh börtönök lakóinak jó harmada szabadon távozhat a börtönökből.

Ennek ellenére a referendumot nagyobb várakozás előzte meg, mint az elmúlt tizenkét év bármelyik parlamenti választását. A nyolc és félmillió szavazásra jogosult cseh több mint hatvan százaléka tartotta fontosnak, hogy személyesen döntsön az államfőről, s a külföldön élők közt is nagy volt az érdeklődés. Az mindenesetre már biztos, hogy a Hradzsin következő lakója az első fordulón két legtöbb voksot megszerző Milos Zeman (24,2 százalék) vagy a cseh-svájci állampolgárságú, Festetics Matild személyében magyar nagymamával is büszkélkedhető Karel Schwarzenberg (23,28 százalék) közül kerül ki. Nagy csalódást okozott a 17 százalékos eredményével csak a harmadik helyen végző Vladimír Franz, aki a cseh elnökválasztás egyik legkülönösebb jelöltjének számít. Az agyontetovált, piercinges zeneszerző, festő és jogtudós Franz a csehek szerint leginkább „egy Pápua Új-Guineából érkezett egzotikus lényhez” hasonlatos, aki mögött, ha kormányzati tapasztalat nem is, ám óriási rajongótábor áll.

A második forduló jelöltjei közt éles küzdelem várható. Az egykori szociáldemokrata kormányfő, Milos Zemant várhatóan támogatni fogja a baloldal többsége, viszont esélyeit rontja, hogy pártját elhagyta, s viszonya feszült a szociáldemokrata vezetéssel. Schwarzenbergnek nehéz lesz leküzdenie azt a tényt, hogy egy nagyon népszerűtlen, a cseheket számos, látszólag eredménytelen megszorító intézkedéssel sújtó kormány tagja, ugyanakkor számolhat a jobboldal és a civil szféra támogatásával. Hajtépés ide, sárdobálás oda, azon a tényen nem változtat semmiféle előre jól látható pocskondiázás, hogy a köztársasági elnök szerepe Csehországban is csak szimbolikus jelentőségű.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek