Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Javában aratják a trópusokon a cukornádat, így nyugodtak lehetünk: ezután sem maradunk rum nélkül. Merthogy a cukornád, pontosabban annak kipréselt leve a rum alapanyaga. Ebből készül az úgynevezett mezőgazdasági rum: a kipréselt cukros lét élesztővel oltják be, majd érlelik, lepárolják. Az így előállított rum alapanyag lágyabb, illatosabb, mint az úgynevezett ipari rumból készült nyers rum, ami viszont testesebb és karakteresebb.
Kép: Kuba havanna karib térség 2011 02 28 Fotó: Kállai Márton
Az ipari rum alapanyaga a cukornád kipréselt levének fölhevítésével kapott mézszerű melasz. (A másik pedig a kristályosodott cukor, azaz a nádcukor, amit az édesipar használ.) A mintegy 50 százalékos cukortartalmú melaszt először vízzel elegyítik, majd erjesztik. (Hogy ehhez milyen erjesztő gombákat használnak föl, hétpecsétes titok, hiszen az ekkor kialakuló egyedi íz a márka meghatározó eleme.) Az erjesztés eredménye a cukornád-bor (egy csekély alkoholtartalmú ital), amelyet kétszer-háromszor is lepárolnak. Az így nyert ital a 65-80 százalékos alkoholtartalmú nyers rum, ami az általánosan elterjedt négy rumféleség alapanyaga. Köztük az első, és legkevésbé macerás előállítású a fehér rum, amelynek során a nyers rum alkoholtartalmát 37,5-40 százalékosra hígítják és néhány hónapig üvegtartályokban érlelik.
Kiváló koktélalapanyag, mert lágy, nem nagyon karakteres íze jól kombinálható más szeszes italokkal, illetve a gyümölcsökkel. Az arany vagy barna rum már igényesebben készül: 3 éven át tölgyfahordóban érlelik, karamellel színezik, alkoholtartalmát pedig 44 és 47 százalék közöttire állítják be. A fekete rum több mint tíz éven át érlelt, sötét színű, testes, aromás rumféleség. Végül létezik a fűszeres rum, mint önálló kategória, amit az arany és a fekete rum keverésével állítanak elő, fűszernövények hozzáadásával. Amiben (mint a konyakgyártás során) a keverőmesternek meghatározó szerepe van: milyen ízű, zamatú és évjáratú tételt mivel kever, hogy az minél egyedibb és utánozhatatlan legyen. Ilyen keverőmesteri remekmű a legkedveltebb Karib-tengeri rum, a Clément, amely az arany és a fekete rum keverékeként sötétbarna színű, fűszerezett és több mint 12 évig érlelt.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu