Koronás bajok világszerte

Nincs könnyű helyzetben egyetlen királyi sarj sem Európában, a válság a monarchiák nimbuszát is alaposan tépázza, az élet egyre több kihívást tartogat az arisztokrácia számára is.

Ország-világ(markos)2013. 03. 20. szerda2013. 03. 20.

Kép: A cleaner sweeps the area where the Spanish Royal Family will be reviewing the Royal Guard outside the Zarzuela palace in Madrid as part of Epiphany day celebrations, 06 January 2006. AFP PHOTO/PEDRO ARMESTRE, Fotó: PEDRO ARMESTRE

SPAIN-EPIPHANY-ROYAL
A cleaner sweeps the area where the Spanish Royal Family will be reviewing the Royal Guard outside the Zarzuela palace in Madrid as part of Epiphany day celebrations, 06 January 2006. AFP PHOTO/PEDRO ARMESTRE
Fotó: PEDRO ARMESTRE

Az még csak hagyján, ami a brit uralkodóház fejével, az idén 87 éves Erzsébet királynővel történt. A rémesen hangzó gasztro¬enteritisz tüneteivel napokig kezelték kórházban a trónra lépésének 60. évfordulóját tavaly ünneplő brit uralkodót. Az ő korában nyilván komoly veszélyeket rejt annak a bizonyos helyiségnek a gyakori látogatása, ahová ő is gyalog jár, így nem ártott az óvatosság. Szerencsére Erzsébet a kínos kórból hamar felépült, s a windsori kastélyban heverheti ki kórházi fáradalmait.

Ennél jóval nagyobb izgalmak vannak a holland királyi család háza táján. Beatrix királynő január végén jelentette be lemondását, minek hírére monarchiaellenes tüntetés szervezésébe kezdett az Új Republikánus Társaság. A királyságellenes hágai demonstráció időpontja egybeesik a távozó királynő fiának, Vilmos Sándornak a trónra lépésével. A kását azért nem eszik olyan forrón, a társaság ugyan mindenkit arra szólít fel, hogy mondjon aznap nemet az ósdi államformára, ám az ajánlott módszerek alapján nagy pánikra nincs ok: a tüntetők léggömbbel és humorral készülnek az uralkodóváltásra.

A krízis a spanyol királyi ház kapuján is bekopogtatott, kérdésessé vált, ki tálalja fel idén húsvétkor a ser-rano sonkát János Károly király és neje, Zsófia királyné ünnepi asztalára. Történt ugyanis, hogy a palota személyzete bejelentette: idén sztrájkkal ünnepelnek. Az ok rendkívül prózai. Ezzel a figyelemfelkeltő attrakcióval akarják kifejezni tiltakozásukat a megemelt munkaidő és a megvágott fizetés ellen. Az eredetileg kétnaposra tervezett munkabeszüntetést a királyi család otthonául szolgáló Zarzuela-palota 140 fős, szakszervezeti tagsággal is rendelkező személyzete garantálja, s a sztrájk alól egyetlen kertész, pincér, szakács vagy inas sem vonhatja ki magát. A spanyol érdekvédelmi szervezet a kormány megszorító intézkedései elleni megmozdulásra hívott fel egyébiránt mindenkit, akinek a közalkalmazotti jövedelmét 15 százalékkal csökkentették, a munkaidejét pedig heti két órával, 35-ről 37 órára növelték. A szakszervezet szerint a munkavállalók több mint fele botrányosan keveset, havi 1200 eurónál (360 ezer Ft) is kevesebbet keres. A nagycsütörtökre és nagypéntekre tervezett demonstráció időzítése kiváló, nemcsak saját arisztokratáik, de a több százezer, erre az időszakra várt turista hosszú hétvégéjét is fenyegetik.

A Zarzuela-palota első emberének amúgy bőven akad gondja megbokrosodott személyzetén kí¬vül mással is. Az előző hét elején hátműtéten esett át – ez volt a negyedik sebészeti beavatkozás az elmúlt tíz hónapban –, de leánya, Krisztina infánsnő férje miatt is akad kellemetlensége a spanyol Bourbon-leszármazottnak. Az egykori kézilabdás Inaki Urdangarín ellen közpénzek sikkasztásával, adócsalással és okirat-hamisítással kapcsolatban folyik ügyészi eljárás, ami sokat ront a monarchia hazai megítélésén.

Ezek is érdekelhetnek