Meghalt a cselszövő

A máig tisztázatlan körülmények közt likvidált orosz kém, Alekszandr Litvinyenko londoni halála óta nincs olyan neves, orosz származású halott az Egyesült Királyságban, melyhez ne a különleges erőit delegálná a brit rendőrség. Az aggodalom érthető, hiszen az angol hírszerzésnek is súgó Litvinyenkót radioaktív anyaggal mérgezték meg, így nem árt az óvatosság.

Ország-világ(markos)2013. 03. 29. péntek2013. 03. 29.

Kép: BRITAIN-RUSSIA-SPY-MEDIA-COURT, Fotó: CARL COURT

Meghalt a cselszövő
BRITAIN-RUSSIA-SPY-MEDIA-COURT
Fotó: CARL COURT

A Scotland Yard vegyi, biológiai és nukleáris szennyeződések felderítésére és felszámolására kiképzett szakértői csupán „elővigyázatossági intézkedésből” vonultak ki a minap testőre által fürdőszobájának kövezetén holtan talált orosz üzletember, Borisz Berezovszkijhoz is. Az egyébként jó környéknek számító, többek közt II. Erzsébet királynő egyik rezidenciájának is helyet adó dél-angliai Ascotban a kastélynak is beillő házat hatalmas kordonnal vették körül, több utat lezártak, s röpke huszonnégy óra alatt meg is állapították: nincs mérgező anyag a területen. A főszerep csak ezt követően hárult a boncmesterekre, vizsgálati eredményüket hétfő éjjel közölte a Temze-völgyi rendőrség szóvivője: a holttesten talált nyomok „akasztás miatt bekövetkezett halálra” utalnak.

A 2000-ben még dúsgazdag milliárdosként Londonba érkező oligarcha halálának körülményeit talányos hírek, pletykák övezik. A szívproblémával is küzdő 67 éves vállalkozót Litvinyenko özvegye szerint, férjéhez hasonlóan, meggyilkolták. Ezt a gyanút még sokáig fogja táplálni az a tény, hogy Berezovszkijnak néhány hét múlva tanúként kellett volna megjelennie egy, a volt kém halálának körülményeit vizsgáló kihallgatáson. Az sem kizárt, hogy Berezovszkij tényleg önkezével vetett véget életének. Az utóbbi időben depresszióval kezelték a Moszkvát Londonból bíráló, anyagi gondokkal küzdő üzletembert. A ház, ahol megtalálták, a válás után második feleségére szállt. A műkincseit eladogató, már magánrepülőjétől is megválni kényszerülő egykori nagytőkés vagyonnak is beillő, 100 millió font (35 milliárd Ft) körüli összeget veszített a múlt évben egy szintén Londonba szakadt honfitársa, volt barátja és egykori üzlettársa, Roman Abramovics ellen folytatott perében. A Putyin-érában óriási vagyonra és befolyásra szert tevő, így egyre inkább Berezovszkij ellenlábasává váló, a Chelsea fociklubot is magáénak tudó Abramovics győzelme nemcsak rengeteg pénzt húzott ki zsebéből, de ez vezetett a kétségbeesett felismeréshez is, hogy egy befolyását és játékterét vesztett nyugdíjassá vált Oroszország egykor legmódosabb embere.

Halála előtt egy nappal interjút adott a Forbes magazin egyik újságírójának. Ebben cél- és reményvesztett emberként beszélt arról, hogy már nem érdekli a politika, nincs értelme az életének, nem tudja, mihez kezdjen. Pedig az 1990-es években a pénz, politika és Berezovszkij neve egyet jelentett Oroszország-szerte. A matematikus végzettségű, egy időben az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagjaként is jegyzett politikus Borisz Jelcin legközelebbi tanácsadójaként mindenre hatással volt, ami a Kreml falain belül zajlott. Jelentős szerepet játszott abban is, hogy 14 évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin elnök lett – ezt később „élete legnagyobb tévedésének” minősítette. Ezt a bakit sohasem volt képes megbocsátani magának, egy évvel ezelőtt például a Facebook közösségi oldalon nyílt levélben kért bocsánatot az orosz emberektől, amiért 1999-ben Putyint „beemelte a hatalomba, és amiért nem látta meg benne a kapzsi zsarnokot és trónbitorlót, aki visszahúzza Oroszországot”. Az orosz demokráciát féltő nyilatkozatait és Putyin elnök szókimondó kritikáját azonban meglehetősen beárnyékolja az a közismert tény, hogy az 1990-es évek Oroszországában maga is az átláthatatlan viszonyoknak, növekvő politikai befolyásának köszönhette mesés vagyonát.

Ezek is érdekelhetnek