Olajozott beiktatás

Miközben az előző hetekben a katolikus világ Ferenc pápa megválasztásával és beiktatásával volt elfoglalva, addig március 21-én jóval kisebb felhajtás közepette hivatalosan is elfoglalhatta Canterburyben érseki trónját az anglikán egyház új vezetője, Justin Welby.

Ország-világ(markos)2013. 03. 29. péntek2013. 03. 29.
Olajozott beiktatás

A hagyományoknak megfelelően a székesegyház nyugati kapuját pásztorbotjával háromszor megkopogtatva, egy 17 éves ifjú egyháztag kérdéseire válaszolva kapott bebocsáttatást Jézus Krisztus szolgája. Ezt követően foglalhatta el mintegy kétezer fős tömeg, köztük a brit miniszterelnök, David Cameron és Károly herceg előtt méltó helyét a délkelet-angliai város katedrálisában. A ceremóniának némi show-jelleget kölcsönzött, hogy afrikai zenészek és táncosok is szórakoztatták a világi és egyházi elöljáróságokat, ezzel emlékezve Welby fekete kontinensen el¬¬töltött egyéves missziójára.

Elődje, a tavaly decemberben nyugdíjba vonult Rowan Williams egyházi vélemények szerint mindenekelőtt a homoszexuális papok, illetve a női püspökök beiktatásának ügyében jó ideje dúló belső egyházi vita miatt döntött a távozás mellett. Welby jelölését ezt követően jelentette be hivatalosan David Cameron brit miniszterelnök és II. Erzsébet királynő, az anglikán egyház főkormányzója. Canterbury sorrendben 105. érsekét alig másfél éve, tavaly októberben emelték az északkelet-angliai Durham püspöki hivatalának élére.

Az 56 esztendős Justin Welby személyében egy volt üzletember veszi át a 77 millió hívőt számláló anglikán unió irányítását. Welby püspök – mielőtt az 1980-as években, egyik lánya halálát követően az egyház szolgálatába szegődött – az Elf Acquitaine, illetve az Enterprise Oil nevű olajipari cégeknél töltött be vezető állásokat.Markos Mária
 

Ezek is érdekelhetnek