Szigorú ellenőrök lesznek ezután

Feláll az önkormányzati rendészet Mórahalmon és Zákányszéken: új egyenruhások vigyáznak majd a rendre. A polgárőrnél több, a rendőröknél kevesebb joguk lesz intézkedni.

Ország-világTanács Gábor2013. 03. 20. szerda2013. 03. 20.

Kép: Határrendészet határőrség rendőrség csongrád megye schengeni határ védelme európai únió bevándorlás migráció Röszke 2012 05 03 Fotó. Kállai Márton

Szigorú ellenőrök lesznek ezután
Határrendészet határőrség rendőrség csongrád megye schengeni határ védelme európai únió bevándorlás migráció Röszke 2012 05 03 Fotó. Kállai Márton

Azt szeretném, ha az új rendésznek nem lenne semmilyen mórahalmi kötődése, hogy ez semmilyen formában ne befolyásolja a munkáját – mondta el Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester azon a fórumon, ahol a térség polgármesterei, polgárőrök, illetve a rendőrség képviselői osztották meg tapasztalataikat a Homokhátság közbiztonságával kapcsolatban. Az önkormányzatok ősszel kerültek lépéskényszerbe, amikor egy román állampolgárságú vendégmunkás megölt egy idős férfit Mórahalmon. Ezután már nem lehetett szőnyeg alá söpörni azt a tényt, hogy a térség gazdaságát jelentő kertészetek a román munkaerő nélkül képtelenek működni, azonban ez a közbiztonságra nézve is jelenthet kockázatot. Az önkormányzatok elkezdték sorra venni az eszközeiket, hogyan lehetne megoldani, hogy az irányítás később se csússzon ki a kezükből. Ennek a törekvésnek az egyik eredménye a közbiztonsági fórum, ahol valamennyi szereplő – önkormányzatok, polgárőrök és a rendőrség – információt cserélhet.

A két leginkább érintett település, Mórahalom és Zákányszék végül az önkormányzati rendészet felállítása mellett döntött. Ez az önkormányzat szervezetének a része lesz, településenként két főből fog állni, mert ide kerül a korábbi mezőőr is. A rendésznek speciális végzettségbeli követelményeknek kell megfelelnie, és egészen komoly eljárási jogosultságai lesznek: járművet megállíthat, igazoltathat, adott esetben testi kényszert, vegyi eszközt alkalmazhat, bilincset is használhat. Tettenérés esetén előállíthatja az elkövetőt a rendőrségre, ha ellenszegül, rendőrt hívhat és kényszerítő eszközt is használhat. De az is a feladata lesz, hogy adatbázist hozzon létre a külföldi munkavállalókról, ahogy a rendőrségnek is alakul az adatbázisa a környékbeli tanyák státusáról.

A beszámolókat hallgatva az volt a legérdekesebb, hogy a térségben a legnagyobb problémát rendészeti szempontból nem a vendégmunkások, hanem az illegális migránsok jelentik. Zélity László rendőr ezredes azt mondta, hogy kicsit több ugyan a vagyon elleni bűncselekmény és a garázdaság, de a térség közbiztonsága alapvetően jó – ezt a polgármesterek is megerősítették. Éberhardt Gábor, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség vezetője viszont azt mondta, hogy Röszke és környéke gyakorlatilag az unió legfertőzöttebb területe az illegális bevándorlás szempontjából, és a tavalyi rekordok idén újra meg fognak dőlni. A polgármesterek többször rákérdeztek arra, hogy a rendőrségnek van-e pénze benzinre a járőrözéshez: Zélity László szerint szolgálati feladat nem maradhat el emiatt. Mire Matuszka Antal zákányszéki pol¬gármester elmondta, hogy náluk, ha minden kötél szakad, a körzeti megbízott elviheti a polgárőrök autóját. Ennek az a járulékos haszna is megvan, hogy a polgárőrautónak nagyobb lett a respektje: hátha rendőr ül benne.

Ezzel együtt a tanácskozás fő témája ismét a román vendégmunkássereg volt. A rendőrség fokozottan fogja ellenőrizni őket és alkalmazóikat is. Miközben sok eszköz – amilyen a lakcímnyilvántartás – elkerült a településektől a járásokhoz, az önkormányzatok alapvető jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy tudják, ki lakik a közigazgatási határaikon belül.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere a tanácskozáson elmondta: teljes kontrollt akarnak a vendégmunkások ügyében, és ezt a térségben mindenki feltétel nélkül elfogadta. Arra a kérdésre, hogy próbálnak-e magukkal a vendégmunkásokkal együttműködni, a polgármester azt válaszolta: az önkormányzat azt szeretné, hogy a helyzet tisztázódjon, és ehhez az első lépéseket erőből kell megtenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek