Magyar projekt nyerte az amerikai innovációs versenyt

Óriási siker koronázta a szilícium-völgyi Singularity University Budapesten rendezett döntőjét, ahol a két győztese egyike Juhász Márton nyáron utazhat a NASA kaliforniai kutatóbázisára.

Ország-világKovács Réka2013. 04. 27. szombat2013. 04. 27.
Magyar projekt nyerte az amerikai innovációs versenyt

A NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyének döntőjében két győztest hirdettek: Juhász Mártont Magyarországról és Aleksandra Orchowska-t Lengyelországból.

A 10 régiós projekt a NASA kutatóbázisára szóló két 25.000 dollár értékű ösztöndíjért versengett. A cél olyan innovatív projektek megvalósítása, melyek képesek lehetnek arra, hogy egy millió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával.

Juhász Márton GyroSet nevű, a fejmozgás érzékelésével működő, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere meggyőzte a zsűrit, így Márton idén nyáron kiutazhat a Singularity University három hónapos képzésére. Márton egy kórház mellett él és számos nyaktól lefelé megbénult emberrel találkozik nap-mint-nap. Ezek az emberek mozgásukat leginkább egy szájjal mozgatható joystick segítségével tudják kontrolálni, ami azonban látásukban korlátozza őket. Ezért fejlesztette ki a gyroSet nevű rendszert, amely a fejmozgás érzékelésével irányítja a végtagjaikat mozgatni nem tudók kommunikációját és közlekedését.

Gratulálunk!
 

Ezek is érdekelhetnek