Több mint 2 millióan kerestek interneten állást

Az internetet használó felnőttek megközelítőleg fele keresett már állást online az elmúlt 2 évben. Habár a kapcsolati tőke ereje elvitathatatlan, emellett a fiatalok a megfelelő mértékű és minőségű munkatapasztalatot, az idősebbek a minél magasabb végzettséget tartják a legfontosabb tényezőnek.

Ország-világKovács Réka2013. 05. 29. szerda2013. 05. 29.
Több mint 2 millióan kerestek interneten állást

Az NRC Marketingkutató internetes álláskeresési szokásokról készített felméréséből kiderült, hogy a legerősebbnek a mérnöki és pénzügyi diplomákat, legkevésbé versenyképesnek az agrárszakmákat tartják a munkakeresők. A kutatás szerint a megszerzett végzettség mindenhatóságában inkább az idősebb korcsoportok hisznek, a fiatalok számára a diploma már kisebb érték, mivel a korosztályuk legnagyobb részének szintén van diplomája.

Szerintük sokkal inkább a magabiztos, megnyerő fellépés, a személyiségből fakadó kvalitások hangsúlyozása ér többet egy állásinterjún. Meglepő, hogy annak ellenére, hogy tisztában vannak a nyelvtudás fontosságával, mégis sokan csak néhány mondatot tudnak elmondani angolul, és csupán negyedük éri el a legalább a középfokú szintet. A második leggyakoribb nyelv, a német esetén, a helyzet még siralmasabb, ugyanis a jelentkezők mindössze 14 százaléka beszél közép szinten vagy annál jobban.

Az álláskeresés egyre inkább az internethez kötődik. Bár az idősebb internetezők jelenlegi állásukat a fiatalokkal ellentétben még inkább offline csatornákon találták, a jövőben ők is online keresőkkel számolnak azok hatékonysága miatt. A legismertebb álláskereső portál a Profession.hu, itt regisztrálnak a legtöbben és térnek vissza rendszeresen a látogatók. Jelentősen lemaradva követi a listán a cvonline.hu, az expressz.hu, a workania.hu, a jobline.hu és a jobinfo.hu

Az online álláskeresők több mint 20 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Köztük kiemelkedően magas a közgazdászok és mérnökök aránya, holott a közvélekedés szerint az utóbbiakból hiány van az országban.

 

Ezek is érdekelhetnek