Veszélyben a háziorvosi ellátás

Kínzó az orvoshiány: kétszáznál is több körzetbe régóta nem találnak doktort. A megélhetési nehézségek miatt csak kevés medikus választja a háziorvoslást. Most négy kistérségben svájci támogatással modellkísérlet indul: praxisközösségekkel fejlesztik az alapellátást.

Ország-világPalágyi Edit2013. 07. 31. szerda2013. 07. 31.

Kép: Image: 0038961469, License: Rights managed, Dr. Gerlinde Schurter, center, with a patient and a nurse in Zurich, Switzerland on Sept. 22, 2009. Dr. Schurter says regulators and insurers have fought to hold down costs. Many academics who have studied the Swiss health care system suggest it would deliver much of what Washington is aiming to accomplish., Place: CHE, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, New York Times, Fotó: Profimedia-Red Dot

SWISS HEALTHCARE
Image: 0038961469, License: Rights managed, Dr. Gerlinde Schurter, center, with a patient and a nurse in Zurich, Switzerland on Sept. 22, 2009. Dr. Schurter says regulators and insurers have fought to hold down costs. Many academics who have studied the Swiss health care system suggest it would deliver much of what Washington is aiming to accomplish., Place: CHE, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, New York Times
Fotó: Profimedia-Red Dot

Nyugdíjba vonulásom miatt eladnám vegyes praxisomat – egyre több az ilyen hirdetés. A szakma elöregszik, a négy orvosegyetemen pedig hetven hallgató sincs, aki a háziorvoslást választotta hivatásul. Az Alapellátó Orvosok Szövetsége elnöke, Selmeczi Kamill azt nyilatkozta: ha nem akarják, hogy 5-10 éven belül összeomoljon az alapellátás, javítani kell a praxisokban dolgozók fizetségén és munkakörülményein. Szerinte annak volna megtartó ereje, ha évente 25%-kal növelnék a praxisok finanszírozását.

A válsággal sújtott északkeleti régiókban különösen nagyok a problémák, ott dolgozik a legtöbb idős orvos. Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Heves és Jászapáti: e négy kistérségben most svájci támogatásból fejlesztik az egészségügyi alapellátást. Mintegy 3,7 milliárd forint jut a nemrég meghirdetett programra, melynek lényege, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe tömörülnek, és kistérségi központokat hoznak létre az alapellátásban. A hátrányos helyzetű régiókban különösen fontos – derül ki az egészségügyi tárca közleményéből –, hogy a jövőben hatékonyabban működjön együtt a védőnői hálózat, az otthoni szakápolást, a hospice ellátást és a szociális gondozást felügyelő önkormányzatok pedig fogjanak össze a segítő egyházi és civil szervezetekkel. A modellprogram célja, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a betegségek megelőzése, illetve a hátrányos helyzetűek és különösen a romák hozzáférjenek a megfelelő ellátáshoz. A svájci–magyar együttműködés révén most 14 település 24 háziorvosa alkothat praxisközösségeket. A kísérletben részt vevő régiókban igyekeznek ésszerűbben összehangolni az alapellátás szolgáltatásait. A házi- és gyermekorvosok mellett dietetikus, gyógytornász, egészségpszichológus, népegészségügyi szakember és nővér erősíti a csapatot, valamint a körzeti és iskolai védőnők is a praxisközösséghez tartoznak majd. Így remélhetőleg szorosabbra szőhetik az elhanyagolt gyerekek védőhálóját is. A júliusban képzésekkel induló program a négy régióban összesen 72 új munkahelyet teremt, és 80 egészségügyi dolgozó pluszmunkáját díjazza.

A svájci támogatású modellben segédegészségőröket is kiképeznek, az OKJ-s kurzuson részt vevőket a roma kisebbségi önkormányzatokkal együtt választják ki. Régi probléma ugyanis, hogy éppen a leginkább rászorulókat nehéz elérni az egészségvédő előadásokkal, életmódbeli tanácsokkal. A betegek szeptembertől érezhetik az új rendszer áldásos hatását.

Ezek is érdekelhetnek