OTP: 40 százalékot akar az agrárhitelekből

Az OTP Bank legalább 40 százalékra kívánja növelni piaci részesedését középtávon az agrárfinanszírozásban - jelentette ki Csányi Sándor mai tájékoztatóján.

Ország-világO. Horváth György2013. 08. 06. kedd2013. 08. 06.
OTP: 40 százalékot akar az agrárhitelekből

Az OTP 40 százalékát akarja biztosítani az agrárfinanszírozásnak, ehhez új termékeket is piacra dob. Vélhetően ezt a törekvést segítheti elő az a megállapodás is, melyet az agrárkamarával ma írt alá az Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor. Az együttműködési dokumentum szerint a pénzintézet vállalja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagsága részére a kamarai kártya előállítását, amelyhez különféle felhasználható kedvezményeket is társít. A tagok számára pénzben is mérhető előnyökkel jár például, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások esetében az OTP gyorsított eljárásban nyújt támogatás-megelőlegezési, forgóeszköz, folyószámla valamint beruházási- illetve fejlesztési hiteleket. A NAK pedig lehetőséget ad a banknak az agrár- és élelmiszergazdaság helyzetéről készítendő elemzések összeállításakor szakmai álláspontjának az ismertetésére, igény esetén a pénzügyi finanszírozási feltételekre vonatkozó tanulmányokat is együtt készítik el.

Tavaly a bankszektor mezőgazdaságba kihelyezett hiteleinek állománya csökkent, az OTP-é viszont 15 százalékkal emelkedett. Ez mintegy 13 százalékos részesedést jelent a banknak az ágazat finanszírozásában - mondta az MTI-nek Benedek Fülöp ügyvezető igazgató. Csányi Sándor kiemelte: az OTP több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a mezőgazdasági termelők finanszírozásában, de még mindig nem használta ki az e területen rendelkezésére álló lehetőségeket, és nem foglalta el azt a helyet, ami megilletné.

Ezek is érdekelhetnek