Putyin, az örök hős

Senki sem kérte, hogy hős legyen, csak mindig úgy alakult. Neki ilyen a természete. Ha a Bajkál-tó legmélyéről kell két 1500 éves amforát kiemelni, ő kiemeli. Ha szigonnyal kell bálnára vadászni, ő levadássza. Ha szibériai tigrist kell pillanatok alatt megszelídíteni, ő megszelídíti. Ha kell, félmeztelenül, ha kell, ruhában. Vlagyimir Putyin nem ismeri a félelmet.

Ország-világHorváth Dorka2013. 08. 05. hétfő2013. 08. 05.

Kép: Image: 0167244269, License: Rights managed, Restrictions: 0, TUVA, RUSSIA. JULY 26, 2013. Russia's president Vladimir Putin with his catch during a fishing trip to a national nature reserve in Tuva (Tyva) in south-central Siberia., Place: Russian Federation, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, ITAR-TASS, Fotó: Profimedia-Red Dot

President Putin fishing in Tuva
Image: 0167244269, License: Rights managed, Restrictions: 0, TUVA, RUSSIA. JULY 26, 2013. Russia's president Vladimir Putin with his catch during a fishing trip to a national nature reserve in Tuva (Tyva) in south-central Siberia., Place: Russian Federation, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, ITAR-TASS
Fotó: Profimedia-Red Dot

Ülnek a Kremlben az okosok, kezükkel támasztják nehéz, ám okos fejeiket. Unottan egy Oroszország természeti kincsei című képeskönyvet lapozgatnak. „Unalmas, unalmas, unalmas” – hajtogatják szüntelen. Így, lesajnálóan tovább lapoznak a medvén, átnéznek a szibériai tigrisen, lesajnálóan szemlélik a bálnát. Lejárt lemez minden csúcsragadozó. Pedig a főnöknek kell a tett. Feladat van. És akkor hirtelen jön a megoldás, csuka képében csúszik fel a böhöm tárgyalóasztalra. Persze, a CSUKA! Ragyognak fel a tekintetek. A főnök horgászni fog, kifogja a történelem legvadabb és legnagyobb csukáját, hatalmas lesz és fejedelmi! Oroszul: zseniális.

Pénteken már a Komszomolszkaja Pravdából értesülhetünk, hogy a hal sorsa bevégeztetett, a csuka már nincs a vízben. A maga szemtelenül nagy, 21 kilós súlyával renyhén lóg az elnöki kezekben, nyálkás mivoltában címlapra kívánkozva. Ha a látvány nem lenne elég egy nagyobbacska szájtátáshoz, adaléktörténetekkel, mi több, egy kis anekdotával szolgálnak a cikkhez: Putyin egyik kísérője figyelmeztette elnökét, hogy biz’ a csuka vadállat, még megharapja az elnököt. „Én fogom megharapni” – jött a gyors riposzt és engesztelésül csókkal illette a szörnyet. Ha a könny még nem sűrűsödne az olvasói szemekben az elképesztő bátorság hallatán, horgászati szakértő siet a segítségünkre. Aki véleménye szerint egy ilyen fogáshoz „egy győztes lelki alkata és merészsége kell”. És akkor jön az internet, ez a modernkori marhaság és elrontja az egészet. Ezeknek a csak online bátraknak bizony semmi sem jó. Mit kell azon fennakadni, hogy ugyanaz a ruha volt rajta a 2007-es és 2009-es horgászati felforduláson is? Hogy a másfél ezer éves amfora nem volt moszatos, és a csuka is épphogy 10 kilót nyomott. A tigris meg cirkuszban nevelkedett, nem is Szibériában. Na és, Szibériában is van cirkusz, nem?

Hát ezeknek semmi sem jó? Az örök elégedetlenek meg sem érdemelnek egy ilyen hatalmas elnököt. Mert, ahogy múlik az idő, az elnök egyre hatalmasabb. Profi emlékgyárosok termelik a mítoszt. Ki emlékszik már néhány nap után a csuka súlyára vagy az amfora színére? Senki. De az elnök képe, minden oroszok feje bizony tigrisestül, bálnástul megmarad az amúgy is legyőzhetetlen nagyságokra vágyódó alattvalók szemében. Mert sok tigris után a választóból egy idő után alattvaló lesz.

Ezek is érdekelhetnek