Ha nincs vita, verekedjünk!

Nehéz eldönteni, mi fájt jobban január végén a római parlament egyik populista pártjának, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőinek: az, hogy a kormány döntött, eltörli az ingatlanadót, vagy hogy ezt az ellenzéki módosító indítványokat figyelmen kívül hagyva szavazta meg. A Beppe Grillo színész-komikus vezette formáció – tiltakozásképp – elfoglalta a római parlament alsóházát: az M5S képviselői – a jogtalanul elnémított áldozatok „bőrébe bújva” – fehér zsebkendőkkel tapasztották be szájukat, választóikat interneten informálták a tiltakozás menetéről.

Ország-világ2014. 02. 14. péntek2014. 02. 14.

Kép: Image: 0069729705, License: Rights managed, Restrictions: **Not Available for Publication in Russia**, Ukrainian Parliament Crisis against Russian fleet in Sevastopol OPS: fight between supporters and opposers on leaving a Russian Fleet in the Ukrainian navy base of Sevastopol till 2042 Sevastopol, Ukraine - 27.04.10 **Not Available for Publication in Russia**, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Wenn, Fotó: Profimedia-Red Dot

ukraine mp fight 280410
Image: 0069729705, License: Rights managed, Restrictions: **Not Available for Publication in Russia**, Ukrainian Parliament Crisis against Russian fleet in Sevastopol OPS: fight between supporters and opposers on leaving a Russian Fleet in the Ukrainian navy base of Sevastopol till 2042 Sevastopol, Ukraine - 27.04.10 **Not Available for Publication in Russia**, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Wenn
Fotó: Profimedia-Red Dot

Azt hangoztatták, hogy Olaszországban befellegzett a demokráciának. A „székfoglalót” a kormánypártok tagjai verekedésig fajuló veszekedéssel próbálták megakadályozni. A jobboldali Olasz Fivérek nevű párt képviselői csokoládépénzekkel dobálták a kormány tagjait, közben azt skandálták: „Korruptak!” Az indulatok más országok parlamentjében is elszabadulnak, íme, néhány példa.

Ukrán vircsaft
Indulatos honatyák ülnek az ukrán törvényhozásban is. Nemcsak a hónapok óta tartó tüntetésekkel egy időben mindennaposak a csihi-puhik a Tisztelt Házban, korábban sem volt unalmas az élet a kijevi Verhovna Radában. 2012 májusában az új ukrán nyelvtörvény tervezetekor a kormánypárti frakció erős emberei a testükkel védték, míg a nemzeti érzelmű ellenzék pankrátorai testi épségük kockáztatásával próbálták megakadályozni a szavazást. Tavaly márciusban kaptak hajba a honatyák, mert az egyik képviselő oroszul szólalt fel. Az eddigi legnagyobb botrányt azonban 2010-ben jegyezték fel, amikor Julia Timosenko ellen büntetőeljárást kezdett a főügyészség – ennek hatására 70 képviselő ütötte-verte egymást, négyet közülük súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Tokiói szégyenfolt
A fegyelmezett japánokat nehéz elképzelni heves viták vagy verekedések jeleneteiben, a jó hírük ellenére a tokiói parlamentben is akad példa civakodásra. 2004-ben a nyugdíjrendszer reformjáról szóló vita kapcsán tört ki tömegbunyó a törvényhozásban. Ez a kérdés mindig is heves indulatokat váltott ki Japánban, miután kiderült, hogy a múltban több befolyásos politikus is csalt a nyugdíjjárulékával.

Kína megoszt
A tajvani parlamentben sosem nézték jó szemmel a Kínával kötött paktumokat, így nem csoda, hogy heves indulatokat vált ki minden, Pekinggel összefüggő kérdés. 2004-ben egy Tajpej és Peking között kötött gazdasági együttműködési keretmegállapodás tárgyalásakor csaptak össze kormánypártiak és ellenzékiek: tárgyakat vágtak egymáshoz, valamint vízzel locsoltak és rugdosódtak.

Kis karate
Dél-Koreában a 2004-es kormányválság idején párttársai támadtak rá a Millenniumi Demokrata Párt egyik képviselőjére, amikor a párt országos ülését összehívó tervezetet kívánta megtárgyalni velük. A buliból a többiek sem akartak kimaradni, a Demoratikus Párt nevű kormánypárt képviselői rúgással, bokszütésekkel érveltek, sőt a többi frakció nő tagjai is bekapcsolódtak a hajtépést és a fojtogatást sem mellőző akcióba.
 

Ezek is érdekelhetnek