Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Savanykás hallevessel és a somogyi erdőkből származó szarvasborjúval „vendégszerepelt” minap Egerben a balatonszemesi Kistücsök konyhája. Csapody Balázs, aki a Magyar Vendéglátók Ipartestületétől az Év Vendéglőse Díjat kapta, ezen a szabadnapján sem pihent…
Aki olyan szerény, mint Csapody Balázs, a lassan legendává váló Kistücsök üzletvezető-tulajdonosa, akkor nem könnyű gratulálni neki. Most is sorolja, ki mindenki érdemelte volna meg a díjat, amit a napokban neki ítélt oda a vendéglátók ipartestülete. Egy biztos: Balatonszemesen a magyar gasztronómia egyik szép fejezetét írják a séffel, Jahni Lászlóval.
– Gondolta volna két évtizede, az induláskor, hogy a Kistücsök vidéki létére olyan hellyé növi ki magát, hogy egy sorban említik a legigényesebb fővárosi éttermekkel?
– Persze, különben bele se vágtam volna – érkezik az egyértelmű válasz. – Hiszek abban, hogy a vidéki régiók alapanyagai megérdemlik a megbecsülést. A mi balatoni tájunk is igen gazdag, például ott vannak a somogyi vadak, a dióolaj, a kiváló sárgabarack, hogy a halakról és a borokról el ne feledkezzünk. Vidéken is megindult a pezsgés, a kollégák egyre törekvőbbek, izgalmas műhelyek alakulnak. Bizonyos vagyok benne, hogy néhány év múlva sok jó balatoni étterem közül választhatnak majd a vendégek, akik egyre igényesebbek.
– Mi a Kistücsök vendégmarasztaló varázslatának titka?
– Egy-egy fogást nem szívesen említenék, hiszen szezonális étlapot írunk, mindig abból sütünk-főzünk, ami leginkább kínálja magát. A hagyományos étkeket kicsit kreatívan, másféle módon adjuk a tányérra, könnyítünk a köreteken. Most például a sült almával és sütőtökkel körített rántott véres hurka tartozik a kedvencek közé.
– Sok vendéglős panaszkodik ar¬ra, hogy hiába kajtatja a piacot, nem könnyű beszerezni kifogástalan húst vagy éppen zöldségfélét…
– Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy több tucat őstermelővel tartjuk a kapcsolatot. Megkérjük őket, hogy például burgonyából magyar fajtát vessenek. Így hoztuk vissza a feledésből a somogyi kiflikrumplit.
– Közismerten kegyetlen szakma a maguké…
– Igaza van. Mégis szép, nagyon élvezzük, amit csinálunk. Most például szabadnapom van, de itt vagyok Egerben, a Zsálya Bisztróban, és hamarosan kezdődik a vacsoraestünk.
Időközben az asztalokat megterítették, hamarosan jönnek a fenséges somogyi ízek, öt felvonásban…
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu