Sípálya pálmafákkal

Elkezdődött minden idők legdrágább és legvitatottabb olimpiája, amellyel kapcsolatban repkednek a sokkoló számadatok és minden napra jut egy botrány. Persze lesz sport is – legalábbis reméljük.

Ország-világCsepelyi Adrienn2014. 02. 08. szombat2014. 02. 08.

Kép: Image: 0183496692, License: Rights managed, Athletes train on the cross country track at Laura Cross country Center near Krasnaya Polyana, Russia, 02 February 2014. The Olympic Winter Games 2014 in Sochi run from 07 to 23 February 2014., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, DPA, Fotó: Profimedia-Red Dot

Sochi 2014
Image: 0183496692, License: Rights managed, Athletes train on the cross country track at Laura Cross country Center near Krasnaya Polyana, Russia, 02 February 2014. The Olympic Winter Games 2014 in Sochi run from 07 to 23 February 2014., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, DPA
Fotó: Profimedia-Red Dot

Már a kezdet kezdetén felmerült a kérdés: miért akar egy szubtrópusi klímájú orosz város téli olimpiát rendezni? Kinek jó, ha egy sportverseny lebonyolításához szó szerint hegyeket kell megmozgatni, falvakat ledózerolni (vagy „csupán” hosszú hónapokra ivóvíz nélkül hagyni), a havat pedig úgy kell összekuporgatni? A válasz egyszerű: Putyinnak. Az első orosz rendezésű téli olimpia sokak szerint az elnök megalomán álma – ennek megfelelően már a nyitó ünnepség előtt sorra dőlnek a rekordok. A szocsi játékok marketingbevétele máris másfélszerese a vancouveri olimpiáénak, és majdnem eléri a pekingi nyári játékokét – ahol ugyebár jóval több volt a sportág és a résztvevő.

Putyin vélhetően busásan megfizette Szocsi környékének valamennyi sámánját, hogy legyenek szívesek a megfelelő hómennyi¬ségért táncot járni a tűz körül. Azért biztos, ami biztos alapon megépítették Európa legnagyobb hóágyúparkját, a tavalyi hó egy részét (450 ezer köbmétert) pedig elraktározták (alulról fakéreggel és szalmával, felülről hővisszaverő, vízálló fóliával szigetelve). Ez kissé középkorias megoldásnak tűnik a rendezvényhelyszínek csúcstechnológiájához képest, de működik. Állítólag az is fog, hogy az olimpia után a jégcsarnokok egy részét – takarékosság címszóval – más orosz városokba költöztetik. Oktondiság volna a költséghatékonyságot emlegetni ott, ahol minden minimum dupla, de inkább öt-hétszeres áron készült el, mint a nemzetközi gyakorlatban – s a kivitelezők közt igen erős Putyin érdekköreinek jelenléte.

Szemfüles orosz újságírók mindenesetre már rámutattak, hogy a propagandafotók pálmafáinak árnyékában építési-törmelék- és szeméthegyek, valamint összecsapott épületek állnak – az önkéntesek szállásán a hírek szerint örülnek, ha kiszárad a habarcs a nyitóünnepségre. Ráadásul Szocsi hétköznapi lakói, a tehenek se óhajtanak kiköltözni a játékok idejére, s vígan kérődzve grasszálnak majd a flaszteren…

A görög istenek is a rosszallásukat fejezték ki a pénzherdálást látva: Moszkvába érkezésekor kialudt az olimpiai láng, végül egy biztonsági őr öngyújtójából került újra elő. Borisz Nemcov ellenzéki politikus szerint stílusosabb lett volna kaviárból vagy aranyból kirakni az autópályákat, ár tekintetében gyakorlatilag egálban lennének – az egyik helyszínre vezető, 29 kilométeres útszakasz például 8,8 millióba került. Dollárban. Az orosz szervezők nem túl jók matekból: az eleinte 12 milliárd dollárra (2500 milliárd forint) tervezett költségvetés nemrég átlépte az 50 milliárdot – több mint kilencven százalékban állami pénzből. Ez még a hírhedten drága pekingi nyári olimpia költségeit is felülmúlja. Az egekbe szökő kiadásokat a szervezők az égből érkezett érmekkel igyekeznek ellensúlyozni. Február 15-én lesz egy éve, hogy Cseljabinszkra meteorit hullott, ezért a gyorskorcsolyázás aznapi, 1000 méteres döntőjének győztese meteoritdarabbal ékesített aranyérmet kap.

Nos, meteorit ide, hóágyúpark oda, egyetlen rekordot nem tudnak megdönteni az oroszok: egész biztosan a magyar csapaté a legrondább formaruha.

Jég veletek!

Szinte mindenki emlékszik a kilencvenes évek Jég veled! című filmjére, amely a jamaicai bob¬csapat sírós-nevetős történetét meséli el a calgaryi téli olimpián. Nos, a Szocsiban versenyző országok listáját böngészve is rábukkanhatunk néhány igen érdekes indulóra. Mit keres például Thaiföld a téli olimpián? – kérdezné az ember reflexből. Márpedig Thaiföld mellett jelen lesznek a Fülöp-szigetek, Jamaica sportolói, valamint története során először Tonga, Togo és Zimbabwe is képviselteti magát.

Ami a jamaicai bobcsapatot illeti: pénzügyi problémák miatt Szocsiban csak párosban láthatjuk őket. A duó egyik tagjának, a 46 éves Winston Wattsnak ez a negyedik olimpiája, ám egy pillanatig sem hagyja magát lelombozni, ha valaki a korával hozakodik elő. „Ugyan, inkább tűnök 25-nek vagy 30-nak! Hatalmas vagyok, sötét és jóképű, akár egy 180 centis, 110 kilós amerikaifocista.” Ezt vélhetően az internet népe is így gondolta, ugyanis Wattsnak és társának, Marvin Dixonnak a netezők gyűjtötték össze az induláshoz szükséges körülbelül 80 ezer dollárt. Reménykednek a film folytatásában?


Kabalabalhé

Az oroszok a kabalafigurák mennyiségével sem viccelnek: mindjárt három is van belőlük, egy tévéműsorban választották ki őket. Egyikük, a medve igen nagy vihart kavart: sokak szerint ugyanis feltűnően hasonlít az 1980-as moszkvai olimpia híres kabalamedvéjére, Misára. A másik balhés egyed a hópárduc: ő nyerte ugyanis a tévés szavazást, ám csak azután, hogy Putyin elnök kijelentette, neki a foltos jószág a kedvence. Nosza, el is terjedt a bunda híre… Míg a medvében sokan Putyin pártjának jelképét látják, addig a hópárducban őt magát – ennek tükrében különösen humoros a kabala leírása: „Mindig készen áll, hogy segítsen a bajbajutottakon.” Az egyetlen ártalmatlan karakternek a nyúl tűnik – ellene pedig az volt a kifogás, hogy nem méltó egy ilyen nagy rendezvény kabalaállati tisztségére.
 

Ezek is érdekelhetnek