Botrány! Fiatal nőket tartanak a sötétben

Drámai jelentés látott napvilágot a tűrhetetlen helyzetről.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 03. 27. csütörtök2014. 03. 27.

Kép: Etiópia gayo falu szárazszág segélyszervezet ökumenikusok kútásás vízbiztonság támogatás adakozás afrika 2012 06 19 Fotó: Kállai Márton

Botrány! Fiatal nőket tartanak a sötétben
Etiópia gayo falu szárazszág segélyszervezet ökumenikusok kútásás vízbiztonság támogatás adakozás afrika 2012 06 19 Fotó: Kállai Márton

Körülbelül 100 millió fiatal nő egyetlen sort sem képes elolvasni a világ alacsony és közepes jövedelmű országaiban – hívta fel a figyelmet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO). A szakemberek azt kérték, hogy a jövő első számú fejlesztési céljai sorában kapjon helyet a nemek között az oktatásban megmutatkozó egyenlőtlenség felszámolása.

Az alapfokú oktatásban a világ országainak 60 százaléka valósította meg a nemek közti egyenlőséget, míg a középfokúban csak a 38 százaléka.

A szegény országokban ez az arány még rosszabb, mindössze 20, illetve 10 százalék. A statisztika szerint az arab világban, a dél- és nyugat-ázsiai országokban, illetve a Szaharától délre fekvő afrikai államokban élő lányoknak a legrosszabb a helyzete. Ha maradnak az eddigi tendenciák, 2015-re csak a világ országainak 70 százalékában sikerül elérni a nemek egyenlőségét az alapfokú oktatásban, s csak 56 százalékában a középfokú oktatást illetően.

Egy friss, 2014-re vonatkozó jelentés szerint a fejlődő világban 175 millióra tehető az írástudatlan fiatalok száma, a 61 százalékuk nő.

E helyzet tűrhetetlen, mert a szegény sorsú leányok számára a tanulás jelenti a felemelkedés, a szegénység ördögi köréből való kitörés leghatékonyabb lehetőségét – áll az UNESCO jelentésében.

Ezek is érdekelhetnek