Átmeneti ideig az Európai Bizottság nem fizet ki Magyarországnak uniós forrásokat

Nem szakították meg a magyar félnek szánt uniós források kifizetését Brüsszelben, csupán felfüggesztették egy ideig. Addig, míg a magyar kormány nem tudja elfogadtatni új kifizetési, ellenőrzési elképzeléseit és intézményi hátterét az Unió központjával.

Ország-világO. Horváth György2014. 04. 28. hétfő2014. 04. 28.
Átmeneti ideig az Európai Bizottság nem fizet ki Magyarországnak uniós forrásokat

A 444.hu hírportál ma arról számolt be, hogy Brüsszel felfüggesztette a Magyarországnak szánt uniós pénzek kifizetését. Lényegét tekintve ez a helyzet, de Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője finomabban fogalmazott az MTI-nek. Szerinte „Az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak”.

Komoly az ügy, ezt bizonyítja, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára rendkívüli sajtótájékoztatót tart a ma 15:00 órakor. S, hogy nem friss döntésről van szó, azt pedig azt bizonyítja, hogy a kormány már április 16-án kapott a felfüggesztésről szóló levelet Brüsszelből. Ebben a Bizottság aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól. Wheeler azt is hangsúlyozta, hogy a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

A Fidesz is megszólalt az ügyben: Zsigó Róbert azt mondta, az Európai Bizottság a pályázati rendszer módosítását kérte, amin a kormány már dolgozik a bizottsággal együttműködve. Elképzelhetőnek nevezte a Fidesz szóvivője, hogy rövid, átmeneti ideig az Európai Bizottság nem fizet ki Magyarországnak uniós forrásokat. Zsigó Róbert azonban hangsúlyozta, a költségvetésből megoldható, hogy a pályázók mindebből ne érezzenek semmit.

Ezek is érdekelhetnek