De ki látott már elefántot? - Edelényi riport

Titkok övezik a minap megnyílt edelényi kastély történetét. A bájos épületet egy kalandos sorsú francia nemes építtette, majd az ötvenes években börtön és óvoda működött itt. A térség egyik legizgalmasabb látványossága lehet a megszépült kastélysziget.

Ország-világPalágyi Edit2014. 04. 22. kedd2014. 04. 22.

Kép: Edelényi kastélysziget átadása felújítása L’Huillier–Coburg-kastély 2014.03.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

De ki látott már elefántot? - Edelényi riport
Edelényi kastélysziget átadása felújítása L’Huillier–Coburg-kastély 2014.03.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Hátradőlünk a székben, és évszázadokat repülünk vissza az időben – az edelényi kastélyszigetre érkezőket előbb egy filmvetítésre invitálják. Egy háromdimenziós film eleveníti fel, miként festette a vándorpiktor, iglói Lieb Ferenc a mára pompásan felújított freskókat.

Grófi megrendelésre sem tudta elképzelni 1770 körül a sáros Edelényben, hogyan nézhet ki egy elefánt, ezért egy vaddisznóra festett hosszú ormányt, imigyen ábrázolta az afrikai állatot. Ez mit sem von le a derék mester rokokó falképeinek értékéből, melyeket – bár egészen jó állapotban maradtak fenn – tizenkét restaurátor másfél éves munkával hozott rendbe a közelmúltban.

Hogy juthatunk el a néma téglahalmaztól a gyermekzsivajig? Hogyan lehet életet lehelni egy élettelen műemlékbe? Szavai szerint ezekre a kérdésekre keresett választ a projektvezető, Gergely Zsolt és csapata a 2009-ben megkezdett munkálatok során. Úgy tűnik, megtalálták a választ, ugyanis alig száradt meg a malter a falakon, a diákok máris megjelentek. Múzeumpedagógus is dolgozott azon, hogy a kiállítások és a foglalkozások valóban vonzóak legyenek a mai gyerekeknek.

Mit szólnak például ahhoz, hogy az építtető dédunokája, a csak „kis Ferusnak” becézett Dessewffy Ferenc életét frissülő Facebook-profilok formájában ábrázolják az egyik kiállítóteremben?

– Több ez, mint pusztán felújítás. Azt szeretnénk, ha a kastélyt a fejekben hordanák szét, nem a kezekben – mondta a projektvezető a hajdan leromlott állapotú kastély újjáélesztéséről, amely 2,4 milliárd forintba került. Valóban kastélyszigetről van szó: a pompás épületet eredetileg a Bódva ágai által körülölelt részre emelték az 1700-as évek első harmadában. Ma is élővíz veszi körül, és két hídon közelíthetjük meg, így csöppenünk bele a romantikus világba. Építenek majd egy harmadik hidat is, hogy szimbolikusan nyissanak a hátrányokkal sújtott kisváros, Edelény felé, és a műemlék kisugárzása valóban hasson a térségre...

Az sem volt egyszerű, hogy berendezzék a hányatott sorsú kastélyt. Ma nehéz elképzelni, de az ötvenes években például börtön és mellette óvoda működött e falak között. Régi bútorzat nem maradt fenn, ezért több múzeummal kötött kölcsönszerződést a működtető Forster Központ, hogy a hangulatot eredeti műtárgyakkal varázsolhassák vissza.

Akad olyan 82 éves férfi, aki gyerekkorában még itt élt, mivel egy időben puritán lakásokat alakítottak ki a hajdani főúri hajlékban. Most sírva fakadt meghatottságában, látva a megszépült épületet.

A helyi civilek is lelkesen követték a munkálatokat. Az edelényi kastélysziget megálmodóinak csak egyetlen dolog miatt keserű a szájízük: egyelőre nem érzik azt, hogy a település is felismerte volna, mekkora kincs és lehetőség birtokába jutott. Ahhoz ugyanis, hogy csoportok, netán osztályok érkezhessenek Edelénybe és ott időzzenek, elegendő szállás és vendéglő is szükségeltetik. Ma viszont csak egyetlen lelakott önkormányzati panzióval bír e település. A különleges turisztikai látványosság „hátországának” megteremtése pedig a város dolga volna.

Ezek is érdekelhetnek