Ezúttal jól járt, aki nem sunnyogott a nyilatkozattételnél!

Valamennyi önkormányzatnak nyilatkoznia kellett, hogy továbbra is védettnek kívánja-e tekinteni a területén lévő helyi természeti értékeket, azok jártak igazán jól, amelyek a megőrzés mellett döntöttek. Cikkünkben példákat is talál.

Ország-világHardi Péter2014. 04. 09. szerda2014. 04. 09.

Kép: Apáthy szikla budapest védett erület dolomit kilátó 2014 03 29 Fotó: Kállai Márton

Ezúttal jól járt, aki nem sunnyogott a nyilatkozattételnél!
Apáthy szikla budapest védett erület dolomit kilátó 2014 03 29 Fotó: Kállai Márton

Kevesen gondolnák, hogy 1200 helyi természeti értékünk közül több mint 200 Budapesten és Pest megyében található.

Egyebek mellett ez az adat is elhangzott a közelmúltban a természeti állapotfelmérés eredményeit ismertető rendezvényen a fővárosi állatkertben. Az ország valamennyi megyeszékhelyén megtartott ismertető záró eseményén Viszló Levente, a Pro Vértes közalapítvány kuratóriumának elnöke hangoztatta, hogy helyi természeti értékeink állapota igen változó. Többségük rendben tartott, ám sajnos még számos elhanyagolt, gazdátlan is akad közöttük. Azzal viszont kevés főváros dicsekedhet a világban, hogy területén 33 védett természeti terület található, tudhatta meg a több mint száz érdeklődő Bajor Zoltántól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökétől. Ezek közül a legrégebbi 1944-es, a világhírű Pál-völgyi barlang felszíne, a legújabb pedig a Felsőrákosi-rétek.

Bár 2007-ben valamennyi önkormányzatnak nyilatkoznia kellett, hogy továbbra is védettnek kívánja-e tekinteni a területén lévő helyi természeti értékeket, azok jártak igazán jól, amelyek a megőrzés mellett döntöttek. Példa erre a Fejér megyei Szár község, amely a védettségre hivatkozva tudott megakadályozni egy bauxitbánya-nyitást. A Természetvédelmi Közalapítvány Hálózat igazgatója, Haraszthy László a Natura 2000-es területeken megvalósítható értékőrző gazdálkodás előnyeit ecsetelte. A téma iránt érdeklődők számára az ismereteket kötetben is összefoglalta.

Ezek is érdekelhetnek