Futhatnak a nyugdíj után

A tavasszal együtt beköszöntött a futóversenyek szezonja is, hétről hétre több tízezren állnak rajthoz a világ nagyvárosaiban. Mi, futók nem sajnáljuk ilyenkor a pénzt egyegy örökbecsűnek nem mondható, ám annál jobban marketingelt, méregdrága futócipőre, amelyet hol máshol, mint a világ manufaktúrájaként használt Kínában gyártanak – ahogy mondani szokás – bagóért. Az ázsiai ország déli részén lévő hatalmas gyárak ontják a Nike, Puma vagy épp adidas márkájú sportruhákat – de a munkáltatók vajmi keveset foglalkoznak dolgozóik járulékfizetésével.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 26. szombat2014. 04. 26.

Kép: Factory workers make Nike shoes at the factory of Yue Yuen Industrial (Holdings) Limited in Dongguan, Guangdong province September 20, 2005., Fotó: Lang shuchen

Company workers
Factory workers make Nike shoes at the factory of Yue Yuen Industrial (Holdings) Limited in Dongguan, Guangdong province September 20, 2005.
Fotó: Lang shuchen

Mindez odáig fajult, hogy múlt héten harmincezer, főképp nyugdíj előtt álló kínai vonult az utcákra az ellen tüntetve, hogy több évtizednyi munka után nyugdíj nélkül maradnak.

Az elöregedő kínai társadalomban a szociális ellátórendszer kihalóban van. 2011-ben ugyan törvénnyel próbálták rákényszeríteni a munkaadókat arra, hogy fizessék meg alkalmazottaik után a kötelező járulékokat – nyugdíjat, társadalombiztosítást és társait –, ám az érintettek azzal a jól ismert érvvel jöttek elő, hogy akkor kevesebbet tudnak fizetni dolgozóiknak. Így minden maradt a régiben. Egy vizsgálat szerint 400 gyárból egyben sem fizetnek járulékot.

A tüntetések a Yue Yuen vállalat dongguani gyárában kezdődtek, ahol a munkások azt állítják, egyszerűen becsapják őket. A kínai kormány próbálkozik ugyan az elégedetlenkedők csitításával, április elején hét kínai városban emelték a minimálbér összegét, ez azonban kevés a baj tömeges orvoslásához.

Ezek is érdekelhetnek