Jogi esetek: Elrejtett szalámi

A cikk a Szabad Föld 2014/16. számában, Dr. Tanács Gábor Jogi esetek rovatában jelent meg.

Ország-világDr. Tanács Gábor2014. 04. 24. csütörtök2014. 04. 24.
Jogi esetek: Elrejtett szalámi

A pénztáros kiskereskedelmi üzletláncban dolgozott a faluban. Egy szép napon az üzletlánc területi vezetője egy másik pénztáros társaságában, inkognitóban próbavásárlást végzett. Mindenből egész kartonnal vásároltak, s az egész zsugor vécépapírba elrejtettek egy izzót, a karton tésztába több szál kolbászt, a margarinosba pedig két rúd szalámit. A pénztáros a csomagokat nem rakatta fel a futószalagra, így nem is vette észre a turpisságot, nem ütötte be az elrejtett árukat. A próbavásárlás befejeztével az ellenőrök felfedték magukat, jegyzőkönyvet vettek fel arról, hogy majd’ tízezer forintnyi értéket vittek ki fizetés nélkül a boltból, aztán távoztak. Nem sokkal később a pénztáros munkaviszonyát rendkívüli felmondással megszüntették.

A pénztáros pert indított a munkáltatója ellen a munkaügyi bíróságon.

Arra hivatkozott, hogy az ellenőrök rosszhiszeműen és megtévesztően jártak el. Az ilyen ravaszkodás nem tipikus vásárlói magatartás, a kistelepülésen pontosan meg lehet mondani, kitől mi várható, s mi az, amit megpróbálnak ellopni – elképzelhetetlen, hogy olyan valaki lopjon, akinek különben van pénze húsz doboz margarinra. Másrészt egyszeri esetről volt szó, s a tízezer forintos összeg is elhanyagolható ahhoz képest, amennyi egy nap átmegy a pénztáros kezén.

A munkáltató azzal érvelt, hogy a kollektív szerződésben benne van: rendkívüli felmondást alkalmazhat abban az esetben, ha legalább ezerforintnyi eltérést tapasztal a próbavásárláskor. A pénztáros szerint viszont a kollektív szerződésnek ez a rendelkezése jogellenes, mert ezerforintnyi eltérés nem jelentheti a munkavállalói kötelezettség jelentős mértékű megszegését.

Rendkívüli felmondásra a főszabály szerint akkor kerülhet sor, ha a munkavállaló a munkaviszonyból fakadó lényegi kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlanságból jelentős mértékben megszegi. A bíróság azt vizsgálta, megszegte-e a kötelezettségét a pénztáros. A szabályok szerint fel kellett volna tennie a kartonokat a szalagra, ezt kétségtelenül elmulasztotta. De ez elég súlyos vétek-e ahhoz, hogy kirúgják?

A bíróság úgy döntött, hogy igen. Mivel az ellenőrök nagy mennyiségű, értékes árut tudtak kivinni a pénztáros orra előtt úgy, hogy ebből semmit sem vett észre, ez megalapozta a súlyos kötelezettségszegést még akkor is, ha az ellenőröké nem volt tipikus vásárlói magatartás.

Ezek is érdekelhetnek