Keserű ébredés? A választások előtt az érintettek bőkezű programra vártak

Múlt heti lapszámunkban még arról adtunk hírt: a tavaszi–nyári közmunka elkezdődött, a településeken beindult a Start-munka. Mindez azonban bizonytalanná válik – több polgármester arra panaszkodik, már most kevesebb a közmunkára szánt pénz, sokaknak nem tudnak feladatot, havi megélhetést adni.

Ország-világH. J.2014. 04. 25. péntek2014. 04. 25.

Kép: Krasznokvajda, 2011. augusztus 05. Közmunkások. Foto: Ujvári Sándor

Keserű ébredés? A választások előtt az érintettek bőkezű programra vártak
Krasznokvajda, 2011. augusztus 05. Közmunkások. Foto: Ujvári Sándor

Az ország szegényebb régióiban hallani a legtöbb panaszt – Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében arról számolnak be településvezetők, hogy az eddig foglalkoztatott közmunkások közül sokak sorsa előttük is ismeretlen. Arra gyanakszanak, hogy bár hivatalos jelentést még nem kaptak róla, de a pénz elfogyott, és most utánpótlásra sem számíthatnak. Így pedig több foglalkoztatottat kell elküldeni, családok maradhatnak bevétel nélkül.

A közmunkához szükséges, tavaly novemberben indult tanfolyamokat több százezren végezték el – magasabb fizetés reményében –, most azonban ők is eleshetnek a munka lehetőségétől. Ha ugyanis nem indulnak el májusban a közmunkaprogramok, a fizetés is csökken. A 22 500 forintos segély annak jár, aki egy évben összesen legalább három hónapot dolgozott. Ha ezen időtartamon felül nem talál munkát, akkor sem számít munkanélkülinek – így az ország statisztikái sem romlanak...

A nyári közmunka a télinél is több munkalehetőséggel kecsegtetett, a választások előtt minden érintett erre várt, most azonban, a voksolások után pár héttel már ez a kis reménysugár is szerteoszlani látszik.

A Belügyminisztérium szerint aggodalomra nincs ok, hiszen a mezőgazdasági munka már március 1-jétől elindult, hozzávetőlegesen 33 ezer fő közfoglalkoztatásával. A kistérségi Start-munka-mintaprogramok – mint azt közleményükben írják – 29 500 fő foglalkoztatásával indulnak május 1-jén. Azért ennyivel, mert a beérkezett igények alapján nincs szükség több közmunkásra.

Az országos közfoglalkoztatás is május 1-jével indul meg, 44 069 fő bevonásával. A tárca közleménye szerint 2014. április 7. és 13. között 231 705 főt alkalmaztak ebben a formában, amely már tartalmazza a 2014 márciusában indult kistérségi mezőgazdasági munkában részt vevőket is. A téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzésekbe pedig emellett 2014. április 11-ig 99 524 főt vontak be. Áprilisban tehát 331 ezren végeztek közmunkát, májustól azonban alig több mint 106 ezer közmunkás állása biztosított.

Ezek is érdekelhetnek