Kiskatonából janicsár

Az Egri csillagok nem csupán regény formájában híres. A Gárdonyi-műből készült filmet is sok millióan nézték meg.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 30. szerda2014. 04. 30.
Kiskatonából janicsár

Az 1968-as filmforgatás a szereplőknek is élmény volt, ma is elsősorban Vicuskával azonosítja a közönség Venczel Vera színésznőt vagy Bornemissza Gergővel a színész Kovács Istvánt. Mivel ők már a Jókai regényéből készített filmben, a Kárpáthy Zoltánban is „álompárt” alkottak, ezért közönségszavazáson őket választották az Egri csillagok ifjú főszereplőinek.

A résztvevők számos anekdotát mesélnek a rekkenő nyári melegben zajló, tízezer statisztát mozgósító forgatásról. A helyszín nem Eger, hanem a Pilisborosjenőn e célból felépített vár volt, a török jeleneteket pedig Bulgáriában vették fel. A filmhez hatezer fegyvert – íjat, nyilat, lándzsát és pajzsot – gyártottak. Az ostromlók nyakába természetesen nem forró szurkot, hanem feketére színezett jeges masszát öntöttek, ez hűsítette is őket a kánikulában.

A török sereg janicsárjait a Magyar Néphadsereg katonái játszották – ők voltak a kivezényelt statiszták. Így aztán, amikor kelet felé fordulva, hithű muzulmánként a földre kellett borulniuk, a feletteseik hangosan így utasították a kiskatonákat:

„Elvtársak, imára!”

Ezek is érdekelhetnek