Kolbász lesz belőled! A tízéves pej csak bámult

Az Ördög sem értette, pedig magyaráztam türelmesen: ha nem tudod pecsétes papírral igazolni a felmenőid kilétét, hamarosan kolbászként végzed. Értetlenkedve bámultak rám a szelíd, barna lószemek. A tízéves pej eddig háborítatlanul ropogtathatta a szénát az istállóban, senki nem firtatta pedigréjét.

Ország-világHabik Erzsébet2014. 04. 17. csütörtök2014. 04. 17.

Kép: XVI kerület Favorit Lovarda lovak lovaglás lovastanfolyam 2008.02.08. fotó: Németh András Péter

Kolbász lesz belőled! A tízéves pej csak bámult
XVI kerület Favorit Lovarda lovak lovaglás lovastanfolyam 2008.02.08. fotó: Németh András Péter

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly őszi rendelete azonban előírta, hogy a nullás sütésű, azaz az ismeretlen származású lovak (amelyek fedeztetési engedély nélküli apától származnak) nem vehetnek részt lovas szolgáltatásban. Nem kérdés, megbízhatatlan származású, ám annál megbízhatóbb munkabírású négylábú barátunk szolgáltat, ha nincs is vele tisztában: több mint tíz éve egy birka – pardon, egy herélt – türelmével cipeli lovasait a hátán. Megdolgozik a betevő abrakért a főváros melletti kis lovardában. Teszi mindezt negyedmagával. Mert a tudatlan patás ráadásul tetézi a bajt! Az eredeti elképzelés szerint legalább öt lovat kellett volna az istállójában tartania annak a lótulajdonosnak, aki lovasoktatásra vagy -turisztikai szolgáltatásra adja a fejét.

A rendelettervezet nagy port kavart a lótartók és lóbarátok között, ugyanis számos kisebb lovarda zárhatta volna be kapuit, még több lótól lett volna kénytelen megválni gazdája, s jó részüknek a vágóhídon teljesedett volna be a sorsa.

A nullás lovak védelméért még novemberben aláírásgyűjtés kezdődött – három nap alatt több mint háromezren írták alá a petíciót –, ennek nyomán kezdeményezte Kucsák László országgyűlési képviselő a rendelet módosítását. Szakmai egyeztetéseket követően márciusra ígérték, hogy elkészül a módosított jogszabály, s kikerülnek belőle azok a pontok, amelyek ellehetetlenítenék a kisebb, kevésbé tőkeerős lovardák létét. A továbbiakban is követelmény azonban, hogy a lovas szolgáltatásokban részt vevő lovak rendelkezzenek lóútlevéllel vagy azonosítószámmal, s legalább négyévesek legyenek.

A Nemzeti Lovas Program keretében szeptembertől még több gyermek szállhat nyeregbe, mivel a tervek szerint ősszel az általános iskolák harmadik, negyedik és ötödik osztályában elindulhat az oktatás.

A lovardák fellélegezhetnek, bár az új rendelet április közepéig sem látott napvilágot. Az Ördög még mindig nem alszik…

Ezek is érdekelhetnek