Vitézi próbák Egerben

Melyik diák ne lenne kíváncsi arra, hogyan éltek az Egri csillagok hősei, milyen öles falaknak támasztották neki a létrát az ostromló törökök 1552-ben? Hol is történt történelmünk egyik legdicsőbb fejezete, amelyben a kétezres védősereg majdnem negyvenszeres túlerővel szemben védte Egert öt héten át? Az egri várhoz vezető macskaköveket gyakran koptatják a kiránduló gyerekek, hogy választ kapjanak e kérdésekre. A Dobó István Vármúzeum az ország egyik leglátogatottabb múzeuma.

Ország-világSZF2014. 04. 16. szerda2014. 04. 16.

Kép: Eger, 2007. október 18. Az egri vár bástyája. MTI Fotó: H. Szabó Sándor, Fotó: H. Szabó Sándor

Vitézi próbák Egerben
Eger, 2007. október 18. Az egri vár bástyája. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

Bujdosné dr. Pap Györgyi szakmai igazgatóhelyettestől megtudtuk: külön gyerekeknek szóló programokkal is készülnek az osztálykirándulások időszakában. A diákok játékosan ismerkedhetnek a végvári vitézek életével, kézműveskedhetnek vagy elmélyülhetnek Gárdonyi híres titkosírásában. A vakáció alatt pedig táborozók veszik birtokba a várat, s megtanulhatnak íjászkodni, a turnus végén pedig vitézzé avatják őket.

A tavalyi Gárdonyi-évben irodalmi fesztivál, számos diákvetélkedő színesítette a programkínálatot, emellett berendezték a Gárdonyi-kuckót, útjára indult a Vándor Regény mozgalom. Idén sem unatkoznak majd az Egerbe érkezők: május 23–24-én például játéknapok lesznek a Dobó István Vármúzeumban.

Idén is lesz Gárdonyi Irodalmi Fesztivál, a nyári Végvári Vigasságok látványosságaként pedig újrajátsszák a híres regényben megörökített ostromot.

Eger első kővárát az 1200-as években építették, s az erősség falai a reneszánsz idején virágzó püspöki székhelyet védtek. Az utóbbi évtizedekben azonban egyes falak és romterületek pusztulásnak indultak, azokat le kellett zárni a látogatók elől. Nemrégiben elkezdődhetett az egri vár és erődrendszer megóvása, illetve turisztikai fejlesztése.

Olyan attrakciókkal gazdagodhat hamarosan e hely, amely különösen a gyerekek és a családok számára teszik majd vonzóvá Dobó várát, és élményszerűvé az egri kirándulást. A megújult Fegyvertárgyban például műtárgymásolatokkal tanulhatják majd a bajvívást az ifjú vitézek.

Ezek is érdekelhetnek