Buli, munka, nyár - a szerződéshez ragaszkodni kell

Az egyszerűbb irodai és mozis munkák mellett nyáron fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a diákok, hiszen munka után szórakozásra is van lehetőség.

Ország-világBiczó Henriett2014. 06. 03. kedd2014. 06. 03.

Kép: Diákmunka LEGO gyár Nyíregyháza Nyiregyháza munka munkás dolgozó 2013.05.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Buli, munka, nyár - a szerződéshez ragaszkodni kell
Diákmunka LEGO gyár Nyíregyháza Nyiregyháza munka munkás dolgozó 2013.05.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (DiákÉsz) azt tanácsolja a diákoknak, hogy iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát, mert az biztosíték arra, hogy meg is kapják a fizetésüket. Felhívták a figyelmet, hogy a diákok aláírt munkaszerződés nélkül ne kezdjenek hozzá a munkavégzéshez.

Budapesten általában magasabbak a bérek, mint vidéken. A minimálbért mindenképpen megkapják a diákok, ez jelenleg bruttó 584 forint óránként, de ebből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le.

A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584–650 forint órabér jár, egy programozási, fejlesztői munkáért pedig akár bruttó 1400–1500 forintot is adhatnak óránként. Az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer nappali tagozatos tanulónak biztosítanak legális pénzkereseti lehetőséget.

Ezek is érdekelhetnek